Teplo - Osvěžení v teplém počasí - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Předpověď slíbila tropická vedra, až 34 stupňů

  • 17
Tropické dny se podle předpovědi blíží. V noci na středu začne proudit do střední Evropy od jihu teplý vzduch. Na středeční odpoledne už meteorologové předpovídají až 31 stupňů Celsia. V pátek by pak mohlo být i o tři stupně tepleji.

Podle webových stránek Českého hydrometeorologického ústavu bude středeční odpoledne polojasné, ojediněle se při zvětšené oblačnosti mohou objevit přeháňky. Nejvyšší denní teplota by měla vystoupit na 27 až 31 stupňů.

Ve čtvrtek se obloha vyjasní a teploměry mohou ukázat až 32 stupňů.

Pátek sice může přinést ještě o dva stupně vyšší teploty, ale i oblačno s bouřkami.

Hodně pít a omezit tělesnou zátěž
Tropické teploty mohou způsobit zdravotní potíže. Lékaři proto radí pít dostatečné množství tekutin a dbát na ochlazování organismu. Vedro může mít neblahý vliv na zdravotní stav chronicky nemocných lidí.

Odborníci doporučují ve vedrech vypít denně až tři litry nealkoholických nápojů. Děti by měly vypít 1,5 až dva litry tekutin za den. Nápoje by neměly být příliš sladké a neměly by obsahovat kofein. Lidé s onemocněním zažívacího traktu by měli pít spíše neperlivé nápoje.

Rovněž se doporučuje omezit tělesnou zátěž a pobyt na přímém slunci. Rodiče by neměli nechávat děti na přímém slunci a to ani v autě nebo v kočárku.

Nemocní s chronickými potížemi dýchacích cest a lidé s nemocemi srdce a cév by měli omezit kolem poledne vycházky. Větrat pak večer, v noci a ráno.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video