Žena přechází koleje u stanice metra ve Frankfurtu nad Mohanem. Některé vlakové...

Žena přechází koleje u stanice metra ve Frankfurtu nad Mohanem. Některé vlakové linky v Německu nejezdily kvůli náledí, když ráno napršelo a déšť zmrznul. (19. prosince 2022) | foto: AP

V noci na pátek se ochladí, hrozí tvorba náledí. V neděli teploty opět stoupnou

  • 1
Pátek a sobota budou podle meteorologů nejchladnějšími dny tohoto týdne a přinesou i slabé srážky. Se sněžením mohou lidé počítat také ve středních polohách. V noci na pátek a v pátek ráno se budou teploty pohybovat většinou kolem nuly, a předpověď proto varuje před tvorbou náledí. Výstraha platí pro celou ČR, na jižní Moravě je ale náledí méně pravděpodobné. V neděli se oteplí až na deset stupňů a začne pršet.

Už ve čtvrtek se přes den bude postupně ochlazovat. Nejnižší teploty tohoto týdne čekají Česko v pátek a sobotu, přestože se stále budou pohybovat nad dlouhodobým průměrem.

Zejména v noci na pátek budou teploty vzduchu místy klesat blízko k nule nebo pod nulu. „Kvůli předchozím srážkám a mlhám jsou povrchy mokré, proto na nich očekáváme v noci na pátek a v pátek ráno zvýšenou pravděpodobnost tvorby náledí,“ varují meteorologové. Nižší pravděpodobnost tvorby náledí je na jižní Moravě.

Již během neděle se však vzduch začne znovu oteplovat a počátek následujícího týdne bude slunečný, s příležitostnými dešťovými srážkami i v horských oblastech. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Více na Počasí iDNES.cz

Dnes (ve čtvrtek) bude většinou zataženo, jen ojediněle oblačno až polojasno a ráno se budou místy vyskytovat mlhy. Místy bude také občasně pršet, v nadmořských výškách nad 1 000 metrů, od večera nad 500 metrů, bude déšť přecházet ve sněžení. Nejvyšší teploty vystoupají na 3 až 7 stupňů Celsia, na jihu Moravy až na 9 stupňů. V 1 000 metrech na horách se bude rtuť teploměru držet kolem nuly.

V noci na pátek bude většinou zataženo, postupně od západu v Čechách místy polojasno. Přes noc bude ojediněle slabě sněžit. Nejnižší teploty se budou pohybovat v rozmezí 2 až minus 2 stupňů. Kromě jihovýchodu Moravy hrozí na celém území České republiky tvorba náledí, varuje meteorolog Josef Hanzlík.

Prý se rozbil orloj. Vlivem počasí se mu jen vychýlila ručička, uvedl magistrát

V pátek přes den očekávají meteorologové oblačno až zataženo, místy přechodně polojasno až jasno. Bude slabě sněžit, v nadmořských výškách pod 500 metrů budou srážky smíšené. Nejvyšší teploty vystoupí na 1 až 5 stupňů.

V sobotu bude zataženo až oblačno, později místy až polojasno. Opět bude slabě sněžit, v nížinách bude padat déšť se sněhem. Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až 0 stupňů, na severovýchodě až na minus tři stupně. I v noci proto meteorologové varují před tvorbou náledí. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 2 a 6 stupni.

Zima zabrzdila důležité rekonstrukce silnic, někde už nepomůže ani oteplení

V neděli bude zataženo až oblačno, místy přechodně polojasno a ojediněle mlhy. Ojediněle bude slabě pršet či mrholit, a to zejména na severu a severovýchodě. Nejnižší noční teploty klesnou na 5 až 1 stupeň Celsia, při zmenšené oblačnosti a slabším větru až na minus 2 stupně. Nejvyšší denní teploty vystoupí ke 4 až 8 stupňům.

V noci na pondělí bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytnou mlhy. Na severu a severovýchodě bude zataženo s ojedinělým deštěm. Nejnižší noční teploty klesnou k 4 až 0 stupňům, při déletrvající zmenšené oblačnosti až k minus 2 stupňům. Přes den se oteplí a teploměr ukáže 4 až 9 stupňů Celsia.

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka

  • Bude oblačno až polojasno, ojediněle se budou na území Česka vyskytovat mlhy.
  • Od severozápadu bude postupně zataženo, meteorologové očekávají místy déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh postupně srážky sněhové.
  • Nejnižší noční teploty klesnou na 4 až minus 1 stupeň Celsia.
  • Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 5 až 10 stupňů, postupně na 2 až 7 stupňů Celsia.

Zdroj: ČHMÚ


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video