Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 23. 5. 2013 21:00

Krize v pražské koalici

Pražští zastupitelé hlasují o pádu koalice ODS a TOP 09 v Praze. Občanští demokraté mohou po 22 letech přijít o post primátora v hlavním městě, pokud bude odvolán Bohuslav Svoboda.

14:59
Začíná tisková pražské konference TOP 09. Její členové chtějí obhájit svůj dnešní postup na zastupitelstvu.
13:37
Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se pustil do obou pravicových stran, které dosud vládly v Praze. Podle něj nejsou "schopné unést odpovědnost ani na pražském magistrátě, ani ve vládě. Pokaždé to končí hádkami, chaosem, dluhy a řadou chybných rozhodnutí." Navezl se i do exprimátora Svobody, kterému se podle Sobotky rozpadla už druhá radniční koalice, což prý vypovídá o jeho politických schopnostech. "ČSSD by měla nyní v Praze postupovat v zájmu občanů a důsledně v souladu se svým volebním programem," dodal Sobotka.
13:14
Jeden postřeh z chodeb magistrátu. Sekretářky a řidiči odchází s radními z ODS, kteří buď byli odvoláni, případně se vzdali funkcí. Úředníci si balí věci, někteří měli ostatně zabaleno už ráno. Na chodbách jsou lidé se sklenkami alkoholu.
  • Spolu s radními z ODS se rozhodli odejít i někteří zaměstnanci pražského

    Spolu s radními z ODS se rozhodli odejít i někteří zaměstnanci pražského magistrátu. (23. května 2013) / Autor: František VlčekMAFRA

12:32
Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg reagoval na výrok premiéra Nečase, že se TOP 09 domluvila s ČSSD, slovy, že začíná osočování mezi stranami, přestože se parlamentní volby uskuteční až za rok. "Bylo by vhodné, aby pan premiér zanechal takového podezřívání. Vláda je vláda a Praha je Praha," napsal ČTK Schwarzenberg.
12:14
"Nechci v tuto chvíli vyloučit nic, byť si myslím, že varianta podpory dovládnutí TOP 09 do konce volebního období se mi více zamlouvá. Ale nechci tím uzavírat jakákoliv vrata. Je potřeba hledat řešení, které vydrží do konce volebního období," řekl k dnešnímu jednání z TOP 09 Karel Březina z ČSSD. "My chceme jednat v řádu dnů," řekl.
12:07
Premiér Nečas označil pád koalice v Praze za Hu-Hu dohodu. Podle něj totiž za pádem Bohuslava Svobody stojí domluva mezi Tomášem Hudečkem z TOP 09 a Petrem Hulinským z ČSSD. "Je to evidentní krok udělaný v koalici TOP 09, ČSSD a KSČM. Dochází k vytváření dohody pánů Hulínského a Hudečka, čili nám tady vznikla jakási Hu-Hu dohoda, na základě které bude vytvořena Hu-Hu koalice, která si zvolí svého Hu-Hu primátora," uvedl Nečas.
11:54
"TOP 09 udělala koalici s panem Hulinským nebo panem Březinou z ČSSD, přestože je dříve velmi kritizovala. Oba pánové jsou přitom spojováni s pražským podsvětím. Jen připomínám, že Jiří Dienstbier z ČSSD z pražského zastupitelství odstoupil kvůli kmotrům a TOP 09 nyní tyto kmotry legitimizovala," prohlásil exprimátor Svoboda.
  • Náměstek primátora Tomáš Hudeček z TOP 09 a předseda zastupitelského klubu

    Náměstek primátora Tomáš Hudeček z TOP 09 a předseda zastupitelského klubu stejné strany Jiří Vávra se baví během jednání pražského zastupitelstva. (23. května 2013) / Autor: František VlčekMAFRA

11:48
Strana zelených tvrdí, že by se měly v Praze nyní po pádu koalice vyhlásit nové volby. "Mandát z roku 2010 ODS, TOP 09 i sociální demokraté promrhali. Pražskou magistrátní krizi mohou vyřešit jen nové volby," navrhuje bývalý radní a předseda zelených v Praze Petr Štěpánek.
11:46
Zástupci TOP 09, která má většinu v zastupitelstvu, se chystají jednat o budoucím vývoji ve vedení hlavního města s ČSSD. Dnes večer by se měli setkat šéfové zastupitelských klubů Jiří Vávra (TOP 09) a Miroslav Poche (ČSSD). Koalici zatím domluvenu nemají. ČTK to řekl předseda klubu TOP 09 Jiří Vávra.
11:38
"Pan primátor Svoboda nechtěl řešit některé problémy, protože by se musel hádat uvnitř vlastní strany. On se dostal do situace, kdy začal krýt praktiky, proti nimž slíbil vystupovat," dodal Kalousek.
11:35
Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek odmítl, že by pád koalice zavinila právě jeho strana. "Tady jsou čtyřměsíční problémy, kdy si ODS nedokázala řešit vnitřní rozpory. To bylo hlavním důvodem rozpadu. ODS se rve mezi sebou v Praze jako smečka divokých psů. A Bohuslav Svoboda tu situaci nezvládl," řekl Kalousek v České televizi.
11:33
Bývalý prezident Václav Klaus uvedl, že pochyby nad pražskou koalicí měl od jejího vzniku (ODS a TOP 09 se spojily poté, co padla koalice občanských a sociálních demokratů). "Od začátku to byla podivná struktura. Stála mnohokrát na pokraji svého krachu, pro mě to, co se stalo, není překvapení. Všechno k tomu delší dobu směřovalo," řekl Klaus.
11:26
Petr Nečas dodal, že změny na pražském magistrátu se děly s vědomím republikového vedení TOP 09. Naznačil proto, že by se podobný vývoj, kdy se spojila TOP 09 s ČSSD, mohl odehrát i na celostátní úrovni.
11:25
Premiér a předseda ODS Nečas má odvolání pražského primátora Svobody za špatný krok, který podle něj ukazuje tendenci TOP 09 k politikaření.
  • Tomáš Hudeček z TOP 09 na jednání pražského zastupitelstva. Po pádu primátora

    Tomáš Hudeček z TOP 09 na jednání pražského zastupitelstva. Po pádu primátora Bohuslava Svobody dočasně povede pražský magistrát. (23. května 2013) / Autor: František VlčekMAFRA

11:19
"TOP 09 je nyní stranou, která likviduje v hlavním městě koalici, která nyní vládne v Česku. Nemůžeme se divit, že levicové strany posilují," reagoval na jednání další místopředseda ODS Jiří Pospíšil.
11:17
Pád Bohuslava Svobody a dalších radních za ODS znamená, že občanští demokraté odcházejí po 22 letech vládnutí Praze do opozice.