Praha (ilustrační foto)

Praha (ilustrační foto) | foto: freeimages

Soud zrušil exekuci, kterou na Hrad uvalil kvůli výrokům o Peroutkovi

  • 105
Stotisícová exekuce kvůli pokutě za nerespektování rozsudku v kauze novináře Ferdinanda Peroutky již nad Pražským hradem nevisí. Zrušil ji Obvodní soud pro Prahu 1 v návaznosti na verdikt Nejvyššího soudu, podle něhož neměla být vůbec kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana žalovaná prezidentská kancelář, ale některé z ministerstev.

Exekuci soud zrušil již minulý týden, informovala v pondělí Česká televize. Exekuce souvisí se Zemanovými výroky, že novinář Peroutka, kterého nacisti zavřeli do koncentračního tábora, napsal neexistující obdivný článek o Hitlerovi a že byl fascinován nacismem.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala žalobu na Kancelář prezidenta republiky, aby se domohla omluvy. Soudy uznaly, že omluva je na místě, avšak nepřišla. Proto Kaslová podala návrh na exekuci, čemuž soud vyhověl. Letos v květnu pak Nejvyšší soud všechny dosavadní verdikty zrušil (o důvodech více zde).

Podle České televize obvodní soud kromě zrušení exekuce také rozhodl, že Kaslová ani Hrad nemají nárok na náhradu nákladů exekučního řízení. Odměnu nedostane ani exekutorka.

Zeman 27. ledna 2015 v projevu k výročí konce holokaustu hovořil i o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu, a o jejich fascinaci tímto zrůdným učením. O Peroutkovi řekl, že napsal v časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Zároveň mu přisoudil výrok „Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky“. Posléze se ukázalo, že autorem tohoto výroku je Jan Stránský.

Článek z Přítomnosti Pražský hrad i přes snahu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka nedokázal v archivech objevit. Zeman na jeho existenci ale i nadále trval, četl jej prý v Přítomnosti „vlevo dole“. Na nalezení článku vypsal odměnu, ani poté jej nikdo nenašel. Podle historiků neexistuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video