Ministr Řebíček předpokládá, že se na projektu bude podílet také soukromý partner.

Ministr Řebíček předpokládá, že se na projektu bude podílet také soukromý partner. | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Prahu a Kladno spojí rychlodráha za miliardy

  • 36
Po sedmnácti letech dohadování je konečně jasné, že Prahu a Kladno spojí rychlodráha. Pavel Bém, ministr dopravy Aleš Řebíček a zástupci města Kladno dnes podpisem zpečetili stavbu dráhy pro rychlovlak, která má fungovat už v roce 2013. Předpokládaná investice je osm až deset miliard.

Trať v úseku mezi Veleslavínem a Letenskou plání povede pod zemí. Tam, kde dnes vedou koleje bude zeleň. Dejvické nádraží zanikne a místo něj vznikne podzemní nádraží propojené se stanicí metra Hradčanská.

"Je to pro nás velký den. Denně z Kladna do Prahy dojíždí tisíce lidí za prací. Železnice navíc bude obtěžovat Pražany méně než autobusy," pochvaluje si hejtman Středočeského kraje Petr Bendl.

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa ocenil, že dráha povede v rámci území jeho městské části pod povrchem. "Je to pro nás vítaný kompromis," nechal se slyšet Chalupa, který výstavbu rychlodráhy dlouho blokoval.

Do projektu se finančně zapojí Správa železniční dopravní cesty, letiště Ruzyně i pražský magistrát. "Rádi bychom ale, aby se na projektu podílel také soukromý partner," uvedl ministr dopravy Aleš Řebíček.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video