V autě jsou větší úložné prostory než v běžných sanitních vozech záchranky

V autě jsou větší úložné prostory než v běžných sanitních vozech záchranky | foto: René Volfík, ČTK

Prahou bude od poloviny září jezdit další sanitka pro bezdomovce

  • 16
V hlavním městě bude od poloviny září jezdit už druhá sanitka pro bezdomovce. V metropoli jedna sanitka funguje, objíždí ale jen území první městské části. Nové vozidlo by mělo pokrýt zbytek metropole.

Posádka vozu bude tříčlenná, kromě řidiče a zdravotní sestry tým doplní sociální pracovník. Sanitka bude objíždět místa, kde se bezdomovci obvykle shromažďují. Pražané ji mohou zraněným a nemocným bezdomovcům také sami přivolat, sloužit by k tomu měla speciální telefonní linka.

"Naším záměrem je tímto způsobem ochránit Pražany především před šířením infekčních onemocnění a dalších zdravotních komplikací ze strany bezdomovců. A to tím, že lidem bez přístřeší budeme poskytovat terénní ošetřovatelskou a sociální službu přímo v lokalitách, kde se nejčastěji vyskytují," vysvětlil radní pro sociální oblast Jiří Janeček.

"Budou vytipovány lokality a bezdomovci v nich budou předem informováni o možnosti bezplatného ošetření ve stanoveném termínu. Poté bude automobil přistaven," dodal.

Lidé, kteří žijí na ulici, často mají bércové vředy, záněty dýchacích cest a záněty žil. Objevují se u nich také průjmy, svrab a vši. Mnoho lidí na ulici má problém i se závislostí na alkoholu a drogách, někteří z nich mají různá psychiatrická onemocnění, například schizofrenii.

Bezdomovci zdravotní pomoc sami nehledají
V automobilu jsou větší úložné prostory než v běžných sanitních vozech rychlé záchranné služby. Zdravotníci totiž potřebují uskladnit více obvazů. "Kromě toho je tam vše jako v běžné ošetřovně, nebudeme využívat drahé přístroje a vybavení jako u normálních sanitek," uvedl Janeček.

Bezdomovcům v Praze v současné době slouží také speciální ordinace, kterou provozuje sdružení Naděje. Zdravotnické ošetření se nabízí i na lodi Hermes.

Speciální sanitka je součástí akčního plánu řešení bezdomovectví, který navrhuje pražský magistrát. Plán v minulých týdnech kritizovali jednotlivci i organizace, které lidem bez domova pomáhají. Vadil jim zejména návrh na vytvoření centrální evidence lidí bez přístřeší.

Bezdomovci lékařskou pomoc sami nevyhledávají, chybějí jim potřebné doklady a často prý ani nevědí, kam by šli. Své problémy proto podceňují, a až když jsou v kritickém stavu, musí pro ně přijet záchranná služba.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video