Zhruba 200 až 300 lidí přišlo v neděli odpoledne na pražské Malostranské...

Zhruba 200 až 300 lidí přišlo v neděli odpoledne na pražské Malostranské náměstí zúčastnit se shromáždění na podporu Palestinců v konfliktu s Izraelem. (5. listopadu 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

V centru Prahy se sešli lidé na podporu Palestiny. Zastavte genocidu, volali

  • 158
Zhruba 200 až 300 lidí dorazilo v neděli odpoledne na pražské Malostranské náměstí. Účastníci přišli na shromáždění na podporu Palestinců v konfliktu s Izraelem. Lidé mají s sebou transparenty a palestinské vlajky, řečníci připomínají utrpení palestinských dětí a volají po ukončení zabíjení. Na akci dohlížejí policisté.

Akce začala ve 14:30 na Malostranském náměstí, po necelé hodině se dav vydal průvodem centrem Prahy na Václavské náměstí, kam dorazil kolem 17:00 a o půl hodiny později se demonstrující rozešli. Podle policie byla akce poklidná. Na Blízkém východě se rozhořely boje po útoku palestinského islamistického hnutí Hamás na Izrael z počátku října.

Na shromáždění celou dobu dohlíželi policisté. „Bylo to bez narušení veřejného pořádku,“ řekla po skončení akce policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Pískot a oddělující policejní kordóny. V Praze bouřili příznivci i odpůrci Izraele

Na počátku akce na Malostranském náměstí demonstrující rozvinuli velký transparent s nápisem v angličtině, který požadoval zastavení zabíjení v Palestině a ukončení okupace (Stop the killing in Palestine end the occupation). Další měli v rukou menší nápisy.

Také řečníci vybízeli k ukončení zabíjení. „Společně můžeme zastavit genocidu, společně můžeme osvobodit Palestinu,“ řekl jeden z řečníků. Jiná řečnice uvedla, že nedostatek léků a potravin vede k humanitární katastrofě. „Není život v zemi, kde vládne strach,“ podotkla.

1. listopadu 2023

Akce na podporu Palestiny

Šlo již o několikátou akci na podporu Palestiny, která se za poslední měsíc konala v centru Prahy. Podle odhadů se jich účastnilo od několika lidí do 300. Podporu Palestincům vyjadřují lidé i v dalších evropských městech. V sobotu vyšli znovu do ulic například v Německu, Francii či Británii. Na protesty v Paříži a Londýně dorazily desetitisíce lidí, žádné výraznější bezpečnostní problémy hlášeny nebyly.

Lidé v evropských městech podpořili Palestince, demonstrovali za příměří

V Praze v tomto týdnu pozornost vyvolala mladá žena, která se účastnila demonstrace ve středu 1. listopadu v mikině s nápisem, který mohl odkazovat na mnichovskou olympiádu v roce 1972. Olympiáda se zapsala do historie jako dějiště tragické události, a to teroristického útoku palestinských extremistů, který vyústil ve smrt pěti sportovců z Izraele a šesti dalších členů izraelské výpravy. Případem se zabývají kriminalisté.

Ozbrojenci Hamásu 7. října vpadli na území jižního Izraele, povraždili víc než tisíc převážně civilistů a další více než dvě stovky lidí unesli do Pásma Gazy. Izrael odpověděl bombardováním Pásma Gazy a pozemní operací na území ovládaném Palestinci. Ministerstvo zdravotnictví Pásma Gazy, které je ve správě radikálního palestinského hnutí Hamás, v neděli oznámilo, že za čtyři týdny bojů v Pásmu Gazy v důsledku izraelských odvetných útoků zemřelo 9770 Palestinců. Údaje nelze nezávisle ověřit.

4. listopadu 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video