Praha 6 odmítla rychlodráhu na letiště

  • 126
Zastupitelé Prahy 6 na svém pondělním mimořádném jednání odmítli projekt na modernizaci trati Masarykovo nádraží - letiště Ruzyně. Podle nich projekt společnosti PRaK, z jehož principů zjevně vychází vládní návrh, hájí pouze zájmy letiště a jeho spojení s centrem.

Návrh usnesení k projektu na modernizaci trati v tomto úseku bude vláda projednávat již ve středu.

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa po jednání uvedl, že případné spojení centra s letištěm po železnici jeho městské části nepomůže.

"Trať povede v délce šest kilometrů v tubusu 10x11 metrů rozdělujícím městskou část na severní a jižní část," řekl starosta.

Ministerstvo dopravy však jeho obavy odmítá. Podle tiskové mluvčí ministerstva Marcely Švejnohové bude dráha v úseku mezi Dejvicemi a Výstavištěm zahloubena pod povrchem městské části.

Zastupitelé Prahy 6 však na svém večerním jednání odhlasovali, že projekt narušuje památkový charakter a navržené řešení ve své podstatě není nejlepší, ale nejlevnější.

Primátor Pavel Bém považuje ve shodě s městskou částí za prioritu města urychlenou výstavbu metra. To by zlepšilo spojení s letištěm a dopravní obslužnost a snížilo by přetížení Prahy 6 automobily.

Starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa na mimořádném jednání o projekt na modernizaci trati Masarykovo nádraží - letiště Ruzyně. (17. ledna 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video