Malostranský zápisník

Malostranský zápisník | foto: iDNES.cz

Malostranský zápisník: Nedobytná pevnost jménem Poslanecká sněmovna

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Mávnete na bráně průkazkou, či se zaregistrujete do seznamu oprávněných osob? Aneb česká Sněmovna v proudu času a okrajování svobody. Bolehlav Milionu chvilek z Pavla Blažka. A Lipavského vlaječky jako okno do jeho duše.
  • Jak se mění naše vnímání svobody, to dobře ukazuje třeba novinářský režim v Poslanecké sněmovně. Kdysi v devadesátkách žurnalista přišel, kdy chtěl, na recepci ukázal novinářský průkaz a mohl se volně pohybovat po celé budově. Už od předsednictví Václava Klause začalo přituhovat: aby se politici vyhnuli otravným novinářům, vymýšlely se různé zátarasy.

    Později, po medializaci případů podroušených poslanců, se začal speciálně povolovat přístup médií k jednacímu sálu. Ještě později byli novináři uklizeni o patro níž, kam za nimi politik musí chtít sám přijít. A nyní Sněmovna ohlásila nový systém jednorázových novinářských akreditací (tedy vyjma stálých parlamentních zpravodajů). Systém se hemží výrazy „zaregistrovat se do Informačního systému Parlamentu“, „seznam oprávněných osob“ či „účet bude autorizován pracovníkem Tiskového odboru“. Zkrátka žijeme stále lépe a radostněji...
Je dobré, že pirátský ministr Jan Lipavský nenutí své podřízené, aby sdíleli jeho názory či orientaci – a jistě by respektoval, kdyby si někdo do úřední hlavičky dal třeba logo Aliance pro rodinu nebo Hnutí pro život.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video