Miladu Horákovou rozsudek neoživí.

Miladu Horákovou rozsudek neoživí. | foto: ČTK

Pozdní spravedlnost, nevelká spravedlnost

  • 11
Komunistická prokurátorka, nyní již stařenka, byla odsouzena na osm let do vězení. Kdyby do něj skutečně nastoupila, bylo by to fakticky doživotí. Ona samozřejmě za mříže nepůjde, protože u nás nepanuje totalitní režim, zavírající staré a nemocné.

Přesto je dobře, že ten rozsudek padl, aspoň se nebude moci říkat, že odsouzen za tehdejší zločiny nebyl nikdo. Jenom se opakuje totéž, co už jsme zažili v jiných případech.

Pokus o jakousi spravedlnost přišel tak pozdě, že už nemá velký očistný účinek. Není to bohužel – nebo snad bohudík? – nějaké české specifikum. Mnozí Hitlerovi přisluhovači unikli denacifikaci a dobře se jim vedlo v Německu východním i západním.

Stejně tak tomu bylo v Itálii, Španělsku, Chile a Rusku. Pokud přejde diktatura k demokracii bez krveprolití, mnohé dravé ryby proklouznou oky sítě. O to více je třeba znova a znova vytahovat na světlo jejich činy.

Když to neučiní soudci, ať to udělají historici, novináři, pamětníci...

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video