Poslanci si opět nedali sáhnout na výhody

- Poslanci si opět odmítli omezit své výhody. Zamítli návrh kolegů ze Senátu, podle kterého by ústavní činitelé dostávali náhradu za dopravu jen jednou, a nikoli třikrát, jako dosud. Nyní totiž mají zdarma veřejnou dopravu, nárok na služební auto bez řidiče a navíc dostávají paušál na dopravu.

Jak mají poslanci hrazeny náklady na dopravu

Veřejná doprava (autobusy, vlaky, tramvaje, metro) zdarma všichni
Paušální nezdanitelný příplatek na dopravu všichni
Služební auto s řidičem předseda a místopředsedové sněmovny
Služební auto bez řidiče předsedové výborů a poslaneckých klubů
Co navrhoval Senát
Zrušit tyto souběžné výhody a mít možnost vybrat si pouze jednu z nich
Co navrhoval poslanec Jiří Payne
Vyměnit služební auto bez řidiče za služební auto s řidičem (pro předsedy výborů a poslaneckých klubů)

Místopředseda vlády Pavel Rychetský, který za Senát novelu odůvodňoval, navrhoval, aby toto trojnásobné zvýhodnění bylo zrušeno a aby si ústavní činitelé mohli vybrat pouze jednu z těchto možností a neměli je k dispozici najednou.
Senát také požadoval, aby ústavní činitelé při nemoci dostávali stejné nemocenské dávky jako všichni ostatní občané, a nikoli jako nyní, kdy jim šest měsíců z nemoci běží plný plat.

Jedním z největších odpůrců redukce byl poslanec za ODS Jiří Payne, který navrhl senátní návrh zamítnout. S tím souhlasilo 73 poslanců, přesně tolik, kolik bylo zapotřebí. Proti se postavilo 45 zákonodárců.

Jiří Payne také požadoval výměnu služebního auta bez řidiče za služební auto s řidičem. Argumentoval tím, že když poslanci jedou služebním autem na recepci, nemohou pít, anebo riskují konflikt se zákonem. "Když nepijí, tak vybočují z toho, co je přiměřené diplomatickým aktivitám," prohlásil Payne.

 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video