Poslanci si chtějí přidat peníze

  • 174
Jak se vyrovnat se zdražením telefonních hovorů, které kvůli vyšší dani postihlo od Nového roku všechny obyvatele Česka? Někteří poslanci mají jednoduchý návod - chtějí, aby jim na dražší telefonování přispěli všichni lidé z daní.

Poslanci mají dnes na hovory z mobilního telefonu a pevné linky v poslanecké kanceláři ve svém volebním obvodě šest tisíc korun měsíčně, po navrhovaném zvýšení by to mělo být sedm tisíc.

Rozhodnutí je na rozpočtovém výboru sněmovny. Poslanec ČSSD Jan Mládek v úterý potvrdil, že peníze na vyšší příspěvky jsou už v letošním rozpočtu sněmovny připraveny. Je to zhruba 2,5 milionu korun.

Navýšením příspěvku o tisíc korun by se vyrovnal "rozdíl" cen, který vznikl kvůli vyšší dani z přidané hodnoty. Ta se u telefonů zvedla z pěti na dvaadvacet procent.

Je tu ještě jeden problém: kdo se s nepopulárním návrhem odváží přijít? "Přemýšlím, že to navrhnu," říká poslanec ČSSD Miroslav Svoboda. "Stále ještě ale řeším, jestli je to nestoudné, nebo relevantní."

Většina oslovených členů rozpočtového výboru včetně jeho předsedy Miroslava Kalouska (KDU) nepovažuje Svobodův návrh za dobrý nápad.

"Chci, aby se o tom diskutovalo," říká Svoboda. "Osobně dnes neprotelefonuji ani celých šest tisíc, ale jde o pravidla hry. Já jsem z Prahy, ale vím, že třeba telefonování z Ostravy do Prahy se teď hodně prodraží."

Telefony se však kvůli zvýšené sazbě daně prodraží téměř všem obyvatelům Česka. Ale jen politici, kteří o vyšších cenách nedávno rozhodli, si mohou "pomoci" a sami sobě ulehčit.

"K takovému návrhu je potřeba velká odvaha," říká Martin Kocourek z ODS. "Ale nemyslím, že je k tomu důvod." Podobně mluví i předseda rozpočtového výboru Miroslav Kalousek: "Nemyslím, že v tomto volebním období je prostor zvedat náhrady. I když to asi do jisté míry omezí provoz poslaneckých kanceláří, šetřit musí všichni."

Peníze jsou. Bude vůle?
Celé to však vypadá jako zvláštní hra. Poslanci rozpočtového výboru totiž dobře vědí, že kdyby opravdu chtěli, peníze na své telefony v rozpočtu najdou.

Na co poslanci dostávají měsíčně peníze

• poplatky za telefon a internet: 6000 

• asistenti: 25 000 

• pronájem kanceláře ve volebním kraji: 7000 až
22 000 

• pronájem vybavení: 5200 

• kancelářské potřeby: 1200 

• přechodné ubytování: 13 800 

• nákup benzinu: až do 500 litrů měsíčně

"Je pravda, že rozpočet sněmovny jaksi počítá s tím, že telefony budou dražší kvůli vyšší dani, o tom se už veřejně mluvilo na rozpočtovém výboru," říká poslanec ČSSD Jan Mládek. "A ten rozpočet počítá s tím, že se to asi promítne do vyšších příspěvků poslancům."

Také tajemník rozpočtového výboru Petr Jelínek tvrdí, že se o vyšších náhradách za telefony ve výboru hovořilo a že se všeobecně počítá s tím, že tuto otázku někdo z poslanců otevře.

Jisté je však zatím jen to, že do programu nejbližší schůze výboru příští týden "telefonní bod" zatím zařazen není.

"Já jsem o žádném takovém návrhu ještě neslyšel," tvrdí předseda Kalousek. I on však připouští, že by se peníze zřejmě nakonec našly: "Každá rozpočtová kapitola má určitou vůli," říká Kalousek. "Ale nemyslím, že bychom měli my hledat vůli ke zvyšování náhrad."

Vyšší náhrady jsou jedinou cestou, jak si čeští zákonodárci mohou zajistit vyšší příjmy - jejich platy jsou totiž v současné době zmrazeny. Během tohoto volebního období povolil rozpočtový výbor pod Kalouskovým vedením jedinou změnu: od loňska mohou poslanci svým asistentům platit měsíčně 25 tisíc korun - předtím to bylo o patnáct set korun méně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video