Plán zahraničních cest pro letošní rok schválili poslanci. Podle předsedkyně Miroslavy Němcové dostanou výbory na cesty 12 milionů korun.

Plán zahraničních cest pro letošní rok schválili poslanci. Podle předsedkyně Miroslavy Němcové dostanou výbory na cesty 12 milionů korun. | foto: Igor Šefr, ČTK

Poslanci se navzdory úsporám podívají do Číny, Brazílie či Indie

  • 120
Organizační výbor Sněmovny schválil plán zahraničních cest poslanců pro letošek. Příliš rozšoupnout se nemůžou, na cestování dostaly letos parlamentní výbory jen 12 milionů korun a celkově Sněmovna utratí za cestování 25,5 milionu. I tak některé čeká atraktivní exotika, poletí třeba do Číny či Brazílie.

Nejvíc peněz na diplomatické výjezdy dostal zahraniční výbor, bude mít k dispozici 1,5 milionu korun. Předseda výboru David Vodrážka z ODS už dříve uvedl, že by si představoval sumu na výjezdy o milion vyšší.

Cesty podle něj mohou přinést vysoké výnosy z investic soukromých firem. Jednání organizačního výboru se nezúčastnil, protože je na zahraniční cestě, ale jeho verdikt bude respektovat.

Poslanci z hospodářského výboru by se měli podle plánu podívat například do Indie nebo do Chile. Chtějí zde podle odůvodnění jednat s partnerským výborem a představiteli dalších institucí. Ze stejného důvodu se chtějí poslanci zahraničního výboru podívat například do Británie, Chorvatska, Iráku, Kuvajtu, Brazílie a Číny.

Bezpečnostní výbor se chystá do Makedonie, Kosova, Srbska a Izraele jednat se zástupci parlamentů a ministerstev. Členové školského výboru mají v plánu Francii a Finsko, aby převzali zkušenosti se vzdělávacím systémem.

Zatím je ale jen plán. Každou diplomatickou misi bude muset ještě znovu potvrdit organizační výbor.

"Schválili jsme záměry cest jednotlivých výborů s limitem, který byl stanoven. Pro každý výbor byla stanovena částka, která je nepřekročitelná. Jinak řečeno to znamená, jestli si vymyslí cesty, které budou stát víc, nebudou schváleny," řekla šéfka Sněmovny Miroslava Němcová.

Sněmovna má pro letošní rok na veškeré zahraniční cesty 25,5 milionu korun. Jsou v tom zahrnuty například cesty stálých delegací v meziparlamentních institucích a akce v rámci předsednictví a Evropského parlamentu. Letošní rozpočet na zahraniční cesty je ve srovnání s minulým rokem o deset procent nižší, stejně jako rozpočet celé komory.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video