Posádka sanitky okrádala pacienty

Praha - Téměř tři sta tisíc korun podle vyšetřovatele odcizila posádka sanitního vozu při převozech pacientů do nemocnice. Záznam průmyslové kamery odhalil jejich komplice, který ve spořitelně vybíral sedmdesát tisíc z odcizené vkladní knížky. Její krádež a zmizení jedenáctitisícové hotovosti nahlásila pacientka po odjezdu posádky sanitního vozu záchranné služby z jejího bytu.

Kriminalista Jaroslav Coufal uvedl, že oba muži jsou podezřelí i z dvou dalších krádeží. "Policie je viní z toho, že loňského července odcizili peníze a šperky za 190 tisíc korun muži, jenž byl v bezvědomí. A že letos v lednu vzali z bytu nemocného devět a půl tisíce korun," uvedl Coufal.

Jeden z obviněných byl již od záchranné služby propuštěn pro porušení pracovní kázně. Přestal totiž chodit do práce. Ředitel záchranky Zdeněk Schwarz však dodal, že se s ním ještě budou soudit. Neodevzdal pracovní pomůcky v hodnotě osmi tisíc korun. "Druhého zaměstnance propustíme, pokud bude odsouzen. Až se vrátí z dovolené, přeřadíme ho ale okamžitě jinam," řekl Schwarz.

Dodal, že při podezřeních jim zákon svazuje ruce a oni hned nemohou zaměstnancům přidělit jinou práci. "Hned po obvinění jsme záchranáře přeřadili na mytí sanitních vozů. Oba se však kvůli tomu obrátili na soud, jeden z nich úspěšně. Vedení záchranky proto podalo odvolání, které soud uznal," konstatoval Schwarz.

Stížnosti s podezřením na ztrátu cenností jsou u záchranky ojedinělé, přesto se jimi vedení intenzivně zabývá. "Na žádost záchranné služby jsme případy začali sledovat komplexně. Z pětadvaceti případů hlášených v posledních třech letech však nebyl prokázán ani jeden," uvedl Coufal.

Schwarz dodal, že zaměstnanci, kteří v případech figurovali, většinou záchrannou službu hlavního města sami opustili a už tam nepracují.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video