Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Politici dají na lobbisty a úplatky. Na odborníky a lid ne, soudí Češi

  • 16
Češi se domnívají, že rozhodování politiků nejvíce ovlivňují úplatky a korupce, velký vliv na ně mají rovněž zájmové skupiny a lobby. Naopak občané a odborníci mají na politiky podle dotazovaných malý vliv. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Podle pětiny oslovených jsou do braní úplatků zapojeni téměř všichni politici. Názory na rozšířenost korupce mezi politiky se podle CVVM ve srovnání s minulým rokem příliš nezměnily.

Téměř třetina lidí si myslí, že úplatky a korupce ovlivňují politiky v nejvyšší míře. Že politiky v nejvyšší míře ovlivňují zájmové skupiny a lobby, se domnívá 19 procent dotazovaných. V menší míře podle Čechů politiky ovlivňují také média a voliči vlastní strany, ani jejich vliv podle průzkumu není zanedbatelný.

Relativně malý vliv na rozhodování politiků přisuzují lidé průzkumům veřejného mínění, vědcům, odborníkům a zejména občanům. Podle necelé čtvrtiny lidí nemají občané na politiky žádný vliv.

Podle 41 procent lidí je do braní úplatků zapojena většina veřejně činných osob. Pouze pět procent Čechů si myslí, že zkorumpováno je velmi málo veřejných činitelů. O rozšíření korupce mezi politiky jsou spíše přesvědčeni lidé, kteří svou životní úroveň označili za špatnou.

Na otázky průzkumu CVVM, který se uskutečnil od 2. do 9. března 2009, odpovídalo 1 139 lidí starších 15 let.

Co podle vás ovlivňuje politiky nejvíce?

celkem hlasů: 619

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 1. června 2009. Anketa je uzavřena.

Úplatky
Úplatky 372
Lobbisté
Lobbisté 124
Průzkumy veřejného mínění
Průzkumy veřejného mínění 36
Média
Média 27
Názory odborníků
Názory odborníků 26
Veřejný zájem
Veřejný zájem 22
Voliči vlastní strany
Voliči vlastní strany 12

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video