Policistům ve službě omrzají uši

  • 6
Několik desítek omrzlých prstů a nosů už ošetřili lékaři na Bruntálsku. Mezi pacienty byli i policisté, kterým během služby omrzly uši. O konečky prstů přišla šedesátiletá důchodkyně. Těžce omrzlého bezdomovce ošetřili lékaři ve Fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. "Utrpěl vážná zranění všech čtyř končetin," uvedl její mluvčí Štěpán Neuwirth. V nemocnici skončila i žena, která omrzla při pochodu v Beskydech.

Šedesátiletá důchodkyně z Bruntálska ztratila při cestě z obchodu rukavice a lékaři jí museli amputovat konečky tří prstů.

"Ruka omrzla během několika desítek minut. Situaci zhoršila i skutečnost, že pacientka má paži částečně ochrnutou, a tím i sníženou citlivost," řekl mluvčí bruntálské nemocnice Karel Soukop.

Těžce omrzlého bezdomovce ošetřili lékaři ve fakultní nemocnici v Ostravě-Porubě. "Utrpěl vážná zranění všech čtyř končetin," uvedl její mluvčí Štěpán Neuwirth.

Na popáleninovém centru je i žena, která omrzla při turistickém pochodu v Beskydech. "Lidé by neměli podceňovat nebezpečí. Při cestě do hor je důležité zvolit kvalitní vybavení," uvedl.

Podle lékařů mohou omrzliny vznikat už při teplotě minus čtyři stupně. "Záleží na síle větru a odolnosti každého člověka," řekl lékař bruntálské nemocnice. U prvních dvou kategorií omrzlin není nutné lékařské ošetření. Na kůži se objeví bílé skvrny.

Postižené části těla by lidé měli ponořit do vlažné vody a postupně její teplotu zvyšovat. Další dvě kategorie jsou mnohem nebezpečnější. Na omrzlých místech se vytvoří puchýře. V těchto případech je nutné co nejdříve vyhledat lékaře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video