Ministru spravedlnosti se dosavadní vyšetřování nelíbí.

Ministru spravedlnosti se dosavadní vyšetřování nelíbí. | foto: Jan Horník, MF DNES

Policisté z CzechTeku jsou očištěni. Němec chce revizi

  • 138
Čtyři policisté z Chebu, kteří na videozáznamu z technoparty CzechTek bijí tanečníka, se nedopustili trestného činu. K tomuto závěru dospěla Inspekce ministra vnitra a vyšetřování odložila. Ministr spravedlnosti Němec nařídil nejvyšší státní zástupkyni, aby práci inspekce zkontrolovala.

ČTĚTE TAKÉ:
Na CzechTeku byl porušen zákon, tvrdí Igor Němec

"Vyšetřovatelé by se měli celou věcí zabývat více do hloubky. Ministr neříká, že by měl být někdo potrestán, ale dosavadní postup se mu nezdá," řekl Němcův mluvčí Petr Dimun.

Čtyři zmínění policisté se stali téměř symboly nepřiměřeného zásahu na letní technoparty. Na záběru je vidět, jak kopají do mladíka již zpacifikovaného a ležícího na zemi.

"Zásah nebyl v rozporu s metodickými pokyny policie. Inspekce vycházela i z lékařské zprávy toho mladíka. Měl jen dvě pohmožděniny a oděrky," zdůvodnila odložení mluvčí ministra vnitra Radka Kovářová.

Policisté se hájili, že mladík po nich házel lahve. Jeden z těžkooděnců ho povalil na zem chtěl mu nasadit pouta. Muž podle policistů sahal znovu po lahvi a jeden ze zasahujících mu ji vyrazil botou z ruky.

Plzeňská státní zástupkyně Antonie Zelená potvrdila že inspekce prověřuje ještě 24 incidentů, kdy si tanečníci stěžovali na policisty. Shovívavost inspekce, o které jako první informoval deník Právo, se nezdá nejen Němcovi, ale ani opozičním poslancům za ODS.

"Inspekce ministra vnitra pochybila. Všichni jsme viděli na vlastní oči, že to nebyl standardní zákrok proti účastníkovi technoparty," míní poslanec za ODS Jan Vidím. Jeho strana navrhuje převést inspekci pod justici, protože v inspekci často působí bývalí policisté, kteří mají stíhat své kolegy.

Na druhé straně běží i vyšetřování technařů. "Devět z nich už bylo obviněno z útoku na veřejného činitele. Z toho jeden útočník už dostal u soudu podmíněný trest," doplnil tachovský státní zástupce Zbyněk Eger. Někteří účastníci technoparty po policistech házeli kameny


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video