Policisté se cvičili proti demonstrantům

  • 3
Dva mladíci se šátky přes obličej a klacky v rukou skočí na policistu, povalí ho na zem a chystají se ho bít. Jenže další policejní těžkooděnci v helmách ve vteřině přibíhají kolegovi na pomoc a jednoho z demonstrantů odvádějí okamžitě v poutech.

Druhý utíká zpátky do davu, zatímco kolem kouří dýmovnice a bouchají petardy.

Ne, to není opravdový zásah proti agresivnímu davu.

To jen na opuštěném letišti u Milovic na Nymbursku včera stovky policistů nacvičovaly, jak takové situace zvládat.

"Nastoupilo k nám hodně nových lidí, kteří potřebují získat zkušenosti a výcvik," vysvětluje šéf pořádkové policie Čestmír Pastyřík. Poblíž polorozbořené, kdysi armádní budovy, na které je ještě možné přečíst obří nápis "Se Sovětským svazem na věčné časy", se srocují policisté.

Mají na sobě tmavomodré kombinézy, vysoké boty, na hlavě helmu a v rukou obušky. Pár desítek odtud se už připravují "demonstranti" - ve skutečnosti posluchači policejní škol.

Vypadají ale opravdu jako dav výtržníků. Maskují se šátky, v rukou drží klacky. Nejprve se obě strany jen tak "oťukávají" - ze skupiny asi padesáti demonstrantů vyběhnou dva tři nejodvážnější směrem k policistům, ti je ale rychle zaženou zpět.

Pak už se to ale rozjede naplno: z davu začnou létat dřevěné špalíčky, které slouží jako náhrada za dlažební kostky, a policisté se brání plastovými štíty. Za přední řadou se štíty se už ostatní šikují do zástupů a vyrážejí do protiútoku.

Mezitím se demonstrantům podařilo hodit směrem k policistům několik zápalných
lahví a dýmovnic. Obě strany na sebe narazí, demonstranti buší klacky do štítů, perou se s těžkooděnci a nakonec prchají.

Nácvik může být nebezpečný
Stejné scény jsou vidět i na opačné straně areálu. Tady se ale ukázalo, že takové cvičení může být opravdu nebezpečné - mladý policista v roli demonstranta dostal ve vřavě nechtěně ránu klackem do obličeje a má zřejmě zlomenou čelist. Sanitka ho okamžitě odváží do nemocnice.

"Není to legrace. Loni jsme tady měli zlomenou ruku," říká mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

V Milovicích cvičilo celkem 300 policistů z pořádkových jednotek z Prahy, středních Čech a dalších míst v republice. Jako pozorovatelé se ho zúčastnili také policisté z Berlína, kteří prý na 1. máje čekají doma velké demonstrace levicových a neonacistických organizací.

Policisté nacvičují zásah proti demonstrantům v Milovicích u Nymburka. Agresivní dav představovali studenti policejní akademie (13. dubna 2005)

Policisté nacvičují zásah proti demonstrantům v Milovicích u Nymburka. Agresivní dav hráli studenti policejní akademie. (13. dubna 2005)

Police nacvičuje zásah proti demonstrantům v Milovicích u Nymburka. Agresivní dav hráli studenti policejní akademie. (13. dubna 2005)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video