Martin Knetig

Martin Knetig | foto: archiv MF DNES, MF DNES

Policisté obvinili Drobilova bývalého poradce Knetiga kvůli úplatkářství

  • 20
Policie obvinila Martina Knetiga, bývalého poradce exministra životního prostředí Pavla Drobila, z nepřímého úplatkářství. Údajně se ho dopustil při zadávání veřejných zakázek na Státním fondu životního prostředí.

Informaci iDNES.cz nepřímo potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

§ Nepřímé úplatkářství

(1) Kdo žádá nebo přijme úplatek za to, že bude svým vlivem nebo prostřednictvím jiného působit na výkon pravomoci úřední osoby, nebo za to, že tak již učinil, bude potrestán odnětím svobody až na tři roky.

(2) Kdo z důvodu uvedeného v odstavci 1 jinému poskytne, nabídne nebo slíbí úplatek, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta.

"Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 bylo policejním orgánem doručeno usnesení o zahájení trestního stíhání M. K. v kauze údajných machinací s veřejnými zakázkami na SFŽP," uvedla Zenklová. Muž je podle ní podezřelý z nepřímého úplatkářství v souvislosti s ukládáním peněz v bankách. V případě odsouzení mu hrozí až tříleté vězení.

Kauzou se původně začalo zabývat Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 na základě trestního oznámení, které podal odvolaný šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek. Kriminalisté v případu zahájili trestní řízení pro podezření z pletich při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Prověřují tendr na poradenskou firmu v hodnotě 80 milionů korun.

Zatím případ neuzavřeli. Knetigovo stíhání žalobci z kauzy vyloučili kvůli místu spáchání údajného trestného činu.

Případ podplácení Michálka ze strany Drobila policie v půlce června odložila. Následně se však dostala do sporu se státním zastupitelstvím o to, zda jednala či nejednala na jeho pokyn. Odložení zkontroluje Nejvyšší státní zastupitelství.

O co přesně v kauze Drobil jde? MF DNES zveřejnila nahrávku, na které poradce ministra životního prostředí Martin Knetig mluví s bývalým šéfem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem. Knetig Michálkovi popisuje, jak zmanipulovat veřejné zakázky a vyvést z fondu peníze na financování kariéry ministra Pavla Drobila a ODS.

Na další nahrávce ministr Pavel Drobil přesvědčuje Michálka, aby důkaz (první nahrávku) předal policii nebo zničil. Poté mu nabídl místo ministerského náměstka.

O Michálkově podezření ohledně zakázek věděl také premiér Petr Nečas. Ministr Drobil rezignoval, ještě předtím však odvolal z vedení fondu Michálka.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video