Ondřej Cakl

Ondřej Cakl - Odborník na pravicový extremismus. | foto: David Neff, MAFRA

Policii proti neonacistům chybí strategie, soudí Ondřej Cakl

Odborník na pravicový extremismus Ondřej Cakl o víkendu sledoval nepovolenou demonstraci Dělnické strany v Hradci Králové, na níž úřady nebránily vzývání nacistické Třetí říše. Monitoringem extremistů se zabývá více než deset let. Podle něj policii při zásazích proti extremistům chybí znalec a strategie.

"Momentálně je znát, že každý velitel pořádkové police v různých krajích má rozdílnou strategii proti účastníkům podobných srazů - jak proti nim zasahovat, co se toleruje a co už vede k rozpuštění shromáždění," upozornil Cakl na nedostatky práce policie.

Rovněž se domnívá, že by u každé větší akce měl být znalec, policejní specialista, případně politolog, který dlouhodobě sleduje aktivity lidí, jež jsou rizikem pro společnost. "Na místě by pak vyhodnotil jejich projevy a byl by v pravidelném kontaktu s policejním velitelem," napsal Cakl v on-line rozhovoru na iDNES.cz.

Za důležité Cakl považuje také vznik speciálního útvaru. "Měl by celostátní působnost uplatnitelnou při demonstracích, neonacistických koncertech a dalších veřejných shromážděních," upřesnil.

Čtenáře Petra zajímala situace po odchodu Miroslava Mareše, jediného soudního znalce zabývajícího se extremismem.

"Myslím si, že nastává doba hledání nového znalce a laťka je postavena velmi vysoko. Uvidíme, jak dlouho to bude trvat, viděl bych to na dlouhou dobu," soudí Cakl.

A navrhuje vytvořit rovnou tým soudních znalců, kteří by byli navzájem zastupitelní. "Probíhala by mezi nimi diskuse, která by zkvalitňovala jednotlivé posudky," míní.

. ondřej cakl odpovídá na otázky čtenářů

Cakl také zdůraznil roli médií v souvislosti s extremismem. "Zástupci médií by měli informace o počtech neonacistů nahradit informacemi o jejich projevech, které by měli kriticky analyzovat," podotkl. Podle něj by měla média také monitorovat činnost, případně nečinnost státních orgánů. K ní mířila i další otázka.

"Proč neonacisté pravidelně pochodují městy, kde je chyba?" ptala se čtenářka Kristýna. Podle Cakla je chyba jednoznačně na straně orgánů státní správy, případně policie.

"Pokud se postup úřadů a policie neujednotí, pokud se společnost nedohodne, že neonacisty v ulicích opravdu nechce a toto rozhodnutí se neodrazí v regionálních volbách, tak neonacisté městy pochodovat budou," zdůraznil.

Vyjádřil také znepokojení nad lhostejností české společnosti vůči veřejným aktivitám neonacistů.

Podobné znepokojení nedávno vyjádřili i bývalí nacističtí vězni, když zaslali premiéru Topolánkovi otevřený dopis, v němž poukázali na činnost ultrapravicové Dělnické strany. "Stáváme se neonacistickým centrem Evropy," napsali předsedovi vlády. - čtěte více o jejich rozčarování

Členové a sympatizanti této strany o sobě dali naposledy vědět tento víkend. Sešli se v Hradci Králové na nepovolené demonstraci a spolu s německým poslancem zavzpomínali na doby, kdy "Československo bylo součástí Velkoněmecké říše". To vše za přehlížení zástupců místního magistrátu a policie. - čtěte více o sobotní demonstraci pravicových extremistů

Ondřej Cakl z občanského sdružení Tolerance a občanská společnost varovný prst vztyčený členy Sdružení osvobozených politických vězňů a pozůstalých potvrzuje. "Dělnická strana vzala pod svá křídla neonacisty," říká Cakl. - čtěte Do vedení Dělnické strany byli zvoleni lidé spjatí s neonacisty

Zprávy o činnosti Dělnické strany se pravidelně objevují na stránkách neonacistického militantního hnutí Národní odpor. V takzvaných Ochranných sborech DS jsou podle Ondřeje Cakla a aktivistů Antifašistické akce členové Národního odporu.

Pod hlavičkou této partaje také letos v květnu v Praze proběhl jeden z největších srazů neonacistů. Na prvomájovou demonstraci na náměstí Jiřího z Poděbrad se sjelo přes sedm set lidí z celé republiky. - čtěte Izrael i experti se zlobí, neonacisté v Praze beztrestně spílali Židům

. CENA FRANTIŠKA KRIEGLA

Ondřej Cakl byl loni byl za monitoring pravicových extremistů oceněn Nadací Charty 77, stal se laureátem Ceny Františka Kriegla pro rok 2007. Kriegl byl v roce 1968 významným vrcholným politikem, který jako jediný odmítl přepadení Československa vojsky Varšavské smlouvy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video