Na hlídku se bude čekat i půl dne, varují policisté. Ilustrační foto

Na hlídku se bude čekat i půl dne, varují policisté. Ilustrační foto | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Policii čekají další škrty. Nebude vyšetřovat, jen zapisovat

  • 354
Policii hrozí, že její rozpočet na příští rok bude ještě hubenější než ten letošní. To by podle policistů znamenalo omezení jejich činnosti. Některé trestné činy by jen zapsala, ale nevyšetřovala. Protáhnout by se mohla i doba, po kterou by lidé, například u dopravní nehody, na policisty čekali.

Deník Právo napsal, že policie si bude příští rok muset vystačit s částkou o 1,37 miliardy korun nižší než letos. Podle policistů to omezí činnost bezpečnostního sboru.

"Na příští rok dostane policie o 1,37 miliardy méně proti letošnímu úspornému rozpočtu, kdy už se jelo na dřeň," řekl Právu zdroj z policejního prezidia. "Je to ještě horší, než jsme čekali. Budeme muset natvrdo říct, co vše nebude policie moci příští rok dělat," dodal.

Úspory u policie se podle něj dotknou i občanů. "Nejvíc na tom budou biti lidé. Některé věci policie nebude šetřit vůbec, ty se budou jenom evidovat, dopravka k nehodě nedojede za hodinu, ale třeba za půl dne a projeví se to jednoznačně i na hlídkové činnosti," řekl listu jeho zdroj.

Problémy s financemi přitom policie zaznamenává už letos. Kromě občas zmiňovaných limitů pro benzin do služebních aut se v posledních dnech objevila i informace o tom, že policistům dochází střelivo. Velení tvrdí, že nedostatek nábojů ráže devět milimetrů je zaviněn opakováním výběrového řízení na jeho dodavatele, řada policistů za tím však vidí právě ekonomické problémy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video