Pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém

Pražský primátor a místopředseda ODS Pavel Bém | foto: Michal Sváček

Policie údajně zkoumá, zda Prahu ve skutečnosti neovládá Bémův přítel

  • 53
Blízkého přítele pražského primátora Pavla Béma zřejmě prověřuje policie a sledují agenti tajné služby. Podnikatel a lobbista Roman Janoušek přes několik propojených firem podezřele těží z velkého množství městských zakázek. Spravuje 10 tisíc městských bytů, náplavky a parkoviště, vydělává i na Opencard.

Policie odmítá potvrdit včera zveřejněnou informaci, že se zabývá pražským primátorem a jeho "dvojčetem" lobbistou Romanem Janouškem. "Zda někoho prověřujeme, nebudeme komentovat," řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Bém je přesvědčený, že se o něj policie kvůli podnikateli nezajímá. "Nevěřím tomu a z policie mě nikdo nijak nekontaktoval," uvedl včera pro MF DNES.

Týdeník Respekt ovšem tvrdí opak a dokonce přišel se zjištěním, že na oba muže detektivové vedou spis pojmenovaný Blaník. Jeho založení měl podle Respektu iniciovat ministr vnitra Ivan Langer. - čtěte Bémův přítel prý ovlivňuje prodej letiště, tajné služby před ním varují

Ať už je policejní zájem o primátora a Janouška oprávněný, či ne, není bez zajímavosti poodhalit, čím se lobbista zabývá a jak blízko má k městským penězům. Roman Janoušek je považován za přítele primátora Béma.

Roman JanoušekDvojčata z Blaníku
Ten s ním podle vlastních slov občas hraje tenis a byl také hostem na jeho nedávných čtyřicetinách. Dokonce se jim říká ´dvojčata z Blaníku´. Jak údajný policejní spis, tak ona přezdívka vychází z Janouškova sídla na Václavském náměstí.

Není to jediná přezdívka, kterou si Janoušek vysloužil. Asi nejrozšířenější je nyní ta podle postavy z Harryho Pottera "lord Voldemort" - ten, jehož jméno se nesmí vyslovit.

Voldemort v populárním příběhu pomocí černé magie ovládá svět a zvyšuje svůj vliv na dění v něm. Zároveň není vidět a je takříkajíc "méně než přízrak". Paralela s Janouškem se nabízí, i on má, ač málo vídán, velký vliv na město a magistrát. A jen zlomek jeho aktivit, při kterých těží z dobrých vztahů k politické reprezentaci města, se dá úplně prohlédnout a popsat.


. Na čem Janoušek v Praze vydělává

Navatyp - Podle informací MF DNES se v ní Roman Janoušek stal nedávno spoluvlastníkem. Firma spravuje asi 10 tisíc městských bytů a přes dceřinou firmu Parking Praha obsluhuje 4 000 parkovacích míst v centru Prahy.

Další firma ze stáje Navatypu si od města pronajímá také vltavské náplavky,  jen na poplatcích od loďařských společností vydělá ročně přes 15 milionů korun.

Taiko - V jejím vedení figuruje jistá Simona Steiningerová, podle informací MF DNES Janouškova manželka. Firma je městem pověřena pořádat trhy na Staroměstském náměstí a od magistrátu si pronajala rekreační areál Žluté lázně.

Tardus - Velmi blízko má pak Janoušek k magistrátu přes firmu Chrisi Praga. Tato firma je polovičním vlastníkem společnosti Tardus (druhou polovinu vlastní firma Grand Princ podnikatele Michala Voráčka), která vydává městem placené Listy hlavního města Prahy. Ještě loni byl Janoušek ve vedení této firmy. Nyní v ní figuruje zmiňovaná Simona Steiningerová. Město za vydávání radničních novin platí ročně něco přes 20 milionů korun.

Přes spolupráci s Voráčkem a jeho firmou Grand Princ se pak Janoušek dostává blízko i dalšímu výdělku, který město nabízí - totiž Opencard. Grand Princ se podílí na propagaci nové tramvajenky a město si přes něj objednává inzerci v médiích.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video