Policie tápe, kdo zapálil bezdomovce

  • 51
Pražská policie tápe. Ani po dvou dnech vyšetřování nemají kriminalisté jasno v tom, kdo zapálil na různých místech metropole dva bezdomovce. Jeden ležel na lavičce na Barrandově, druhý spal v tramvaji. Policie je zatím kvůli jejich vážnému stavu nemohla vyslechnout.

"Útok takovým způsobem v Praze nepamatuji," řekl zástupce šéfa služby kriminální policie a vyšetřování Jiří Frk.

Pro policisty, kteří případ vyšetřují, je velmi obtížné získat o obou případech útoků použitelné informace. "Vzhledem ke zdravotnímu stavu obou zraněných mužů je nebylo možné vyslechnout," podotkl kriminalista.

"Možná se tak časem dozvíme ještě něco nového, co by nám při vyšetřování mohlo pomoci," dodal kriminalista.

Páteční případ "barrandovské lavičky" policisté vyšetřují jako pokus o vraždu, sobotní případ z tramvaje pak pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví.

Při prvním napadení v pátek brzy ráno někdo bezdomovce polil benzinem. Ještě než zkolaboval s vážnými zraněními, stihl říct, že ho zapálili dva muži. Jeho stav je vážný - má ohořelý krk i obličej, navíc popálené plíce. Případ se odehrál u lesoparku poblíž Werichovy ulice na Barrandově.

Policie hledá svědky
Druhý muž z tramvaje je na tom lépe. Třiačtyřicetiletý muž vzplál v soupravě, která dojížděla na konečnou zastávku do Divoké Šárky. Duchapřítomný řidič muže uhasil práškovým přístrojem. Stačil si přitom ještě povšimnout, že z tramvaje utekl jiný člověk.

"Popálený muž měl na zádech batoh, od kterého se zřejmě dál vzňalo oblečení. Není v ohrožení života, víc v tuto chvíli nevíme," uvedla policejní mluvčí Eva Brožová s tím, že spolu tyto dva případy pravděpodobně nesouvisí, ale stoprocentně to vyloučit nemohou.

"Pomohlo by nám, kdyby se ozvali svědkové. Třeba v tramvaji jedoucí na konečnou údajně bylo více cestujících, kteří by mohli přinést nové informace," podotkla Brožová.

Gang napadání natáčel
Nejsou to první případy útoku na bezdomovce, použití ohně je však zcela ojedinělé. Bezdůvodné napadání lidí není úplnou výjimkou.

I zkušené kriminalisty překvapila v Praze začátkem roku zábava skupiny mladíků, známých jako gang Plameňák, kteří si své útoky nahráli a zveřejňovali na internetu. Nejčastěji se jejich oběťmi, jež si vybírali zcela náhodně, stávali chlapci, kteří se nedokázali bránit, ale také cestující v metru a bezdomovci. - více zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video