Eva Klimovičová

Eva Klimovičová - Rathova spolupracovnice Eva Klimovičová, která žádala firmu Pfizer o peníze pro časopis Tempus Medicorum. | foto: Michal Sváček, koláž iDNES, David Votruba, MF DNES

Policie se pustila do korupční aféry kolem Ratha

  • 681
Policie začala vyšetřovat podezření z korupce v okolí ministra zdravotnictví Davida Ratha. Aféru odstartovalo zveřejnění videonahrávky, na které Rathova nejbližší spolupracovnice Eva Klimovičová hovoří o milionových částkách s pracovníkem farmaceutické firmy Pfizer.

ČTĚTE TAKÉ:
Komentář Jany Bendové
Rath: O aféře poradkyně jsem nevěděl

A slibuje schůzku s Rathem. "Kdybyste investovali do časopisu dva a půl nebo tři miliony korun, on řekne: Ať požádají o schůzku," radí Klimovičová manažerovi firmy Aleši Prokopenkovi, jak se dostat k Rathovi. "Jeho žádají o schůzku všichni - a ne všichni ji dostanou," pokračuje.

Klimovičová byla v té době, tedy před dvěma lety, sekretářkou Vědecké rady České lékařské komory, kterou vedl Rath. Po jeho jmenování ministrem se stala jeho poradkyní.

O víkendu však na tuto funkci rezignovala. Její schůzku se zástupcem Pfizeru totiž někdo nahrál skrytou kameru a existuje podezření, že nejde o klasickou inzerci v časopisu, jak se snaží schůzku vysvětlit, ale o korupci.

Za inzerci v časopisech totiž měla firma získat slib schůzky s Rathem, který komoru zastupuje při jednáních lékové komise. Ta rozhoduje, které léky jsou hrazeny pojišťovnami.

A to je pro farmaceutické firmy životně důležité. Když lék hradí stát, byť zčásti, znamená to, že jde lépe na odbyt: lidé si je nechají předepsat raději než ty, na které musí doplácet.

O tom, které léky se na seznam "vyvolených" dostanou, rozhoduje každý rok kategorizační komise. V ní se schází zástupci ministerstva zdravotnictví a financí, odborných lékařských společností, pojišťoven a pacientů. Za lékařskou komoru se jednání účastnil právě Rath.

"Samozřejmě, občas to může vypadat jako na tržišti, kde někdo křičí víc než jiný, a dokáže tak do úhrad prolobbovat některý lék. Ale aby to fungovalo tak, že by to někdo dokázal zařídit pravidelně, tak o tom pochybuju. Na to má sílu pouhé jedné dvanáctiny hlasů," komentuje to Karel Němeček, současný předseda komise, který v ní už pět let zastupuje VZP.

Nahrávka je sestříhaná, tvrdí poradkyně
I přesto má příběh Evy Klimovičové řadu otazníků. Záhadou je i to, kdo nahrávku pořídil. Schůzka se sice uskutečnila v sídle firmy Pfizer, ale ta se podle Klimovičové k nahrávce nehlásí.

"V současné chvíli nemáme dostatek informací, abychom se k tomu vyjadřovali," zní stanovisko firmy.

Eva Klimovičová tvrdí, že se s Prokopenkem bavila jen o celoroční spolupráci. "Mluvilo se jen o inzerci do všech tří časopisů, které zajišťuji," tvrdí. Jenže podle nahrávky mluvili o "podpoře" ze strany šéfa lékařské komory.

Zde je doslovný přepis z nahrávky, jak jej o víkendu odvysílala Česká televize:

Prokopenko: "Čili větší, řekněme, přínos přinese Rath, když podpoříme Tempus než třeba to ostatní, nebo je to jedno?"

Klimovičová: "To je jedno, to je prostě jedno. Tam, když vám to řeknu, kdybyste investovali do časopisu dvě a půl nebo tři miliony korun, on řekne: Ať si požádají o schůzku. Víš, jak to s tou kategorizací je, těch firem je hodně. Jeho žádají o schůzku všichni - ne všichni ji dostanou."

Klimovičová teď tvrdí, že jde o sestřihaný rozhovor: "Nahrávka je zmanipulovaná." Sám ministr Rath podezření, že by lobboval za léky vybraných firem, které si zaplatily schůzku s ním, odmítá.

"Kdyby si něco takového paní doktorka Klimovičová dovolila a přišla s tím za mnou, no tak ji vyhodím," říká kategoricky.

Policie šetří ztrátu dokumentů
Jenže otazníků je víc. Policisté od pátku vyšetřují, kam se ztratily dokumenty z archivu komory. Policii zavolala viceprezidentka komory Helena Fousková, která nyní komoru po Rathovi řídí.

"Chybí řada zápisů z jednání představenstva, kde se uzavíraly smlouvy i některé doklady, kde jsou osobní údaje lékařů, třeba zápisy o jejich trestech. Jeden rok tam chybí celý, jiné šanony jsou vybrakované zčásti," řekla Fousková.

Na ztrátu se přišlo ve chvíli, kdy za Rathem na ministerstvo odcházela jeho sekretářka a předávala svou agendu. "Chci, aby se to vyšetřilo," říká Fousková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video