ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Podvedení klienti Savings Funds dostanou zadržené peníze, cca 200 milionů

  • 3
Podvedené klienty společnosti Savings Funds Limited vyzvala policie ke sdělení instrukcí k účtům, kam jim má zaslat zadržené peníze. Musí doložit prohlášení s ověřeným podpisem, případně také pravomocné rozhodnutí o dědictví, pokud klient v mezidobí zemřel. Informoval o tom mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Klienti se mají písemně obracet na expozituru NCOZ, která sídlí v Brně na adrese Obilní trh 3, 611 00.

V polovině června NCOZ potvrdila, že podvedení lidé, kteří do Savings Funds vložili peníze, se po pěti letech od zásahu České národní banky a policie dočkají jejich částečné výplaty.

Ze zadržených peněz dostanou celkem 200 milionů korun. Poškození tak nemusí čekat na konec trestního řízení a následné vymáhání škody, jež by mohlo trvat další řadu let.

V kauze Savings Funds Limited byly poškozeny stovky klientů, kteří uvěřili slibům o zhodnocení spořicích vkladů o sedm a více procent ročně. Samotná firma se sídlem na Novém Zélandu přitom neměla žádnou bankovní licenci a formálně nevykazovala činnost. V roce 2013 před ní varovala ČNB, následně přestala vyplácet vklady a v roce 2016 proti ní zasáhla NCOZ. Trestní řízení proti organizátorům činnosti stále běží.

Na prověřování případu kolem Savings Funds Limited upozornil v roce 2017 server iROZHLAS.cz. Napsal tehdy, že policie firmu a další společnost Salia Group podezírá z podvodu, při němž přišlo 3 466 lidí a 161 firem o stamiliony korun. Existovalo podezření, že Savings Funds Limited fungovala jako tzv. letadlo nebo pyramidová hra.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video