Poměry na karlovarském magistrátu se policie zabývala už vícekrát, zatím však nikdy nedošla k závěru, že úředníci spáchali nějaký trestný čin. Ilustrační foto.

Poměry na karlovarském magistrátu se policie zabývala už vícekrát, zatím však nikdy nedošla k závěru, že úředníci spáchali nějaký trestný čin. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Policie řeší, zda šéfka karlovarského stavebního úřadu zbohatla legálně

  • 39
Protikorupční policie začala vyšetřovat vedoucí stavebního úřadu karlovarského magistrátu Ivanu Doubovou. Podezírá ji, že při prodeji vlastních pozemků zneužila svou pozici. Pozemky získaly značnou hodnotu díky změně územního plánu, která je z kategorie "louky" přeřadila mezi stavební pozemky.

Doubová, jejíž odbor změnu zastupitelům navrhl, jejich prodejem vydělala zhruba pětadvacet milionů korun. Jako první o tom informovala televize Nova.

"Mohl být spáchán trestný čin zneužití pravomoci. V tuto dobu provádíme některé úkony, od různých orgánů si žádáme písemné materiály," řekl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Trestní oznámení kvůli kauze podal už v březnu karlovarský opoziční zastupitel Jiří Kotek.

Město s odvoláním úřednice váhá, nechalo si vypracovat již tři posudky a čeká ještě na další. "Spíš se bráníme tomu, abychom někoho postihli a on se proti nám bránil soudní cestou," řekl televizi pak mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Úřednice zastupitelům neoznámila, že pozemky vlastní. Mohla tak být ve střetu zájmů a dopustit se přinejmenším přestupku. Od rozhodnutí zastupitelstva o změně územního plánu však už uplynul více než rok a přestupek tak byl promlčen. U případného trestného činu to však neplatí.

Karlovarský stavební úřad už má za sebou jinou kauzu kolem staveb ruského podnikatele Nikolaje Stěpanova. Tyto stavby nebyly povolené a stavební povolení na ně bylo vydáno až dodatečně.

Poměry na karlovarském magistrátu se policie zabývala už vícekrát, zatím však nikdy nedošla k závěru, že úředníci spáchali nějaký trestný čin.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video