(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Policie navrhla obžalovat osmnáct lidí z miliardového krácení daně

  • 7
Osmnáct lidí včetně tří cizinců navrhli obžalovat policisté z týmu Kobra kvůli miliardovému krácení daně, jehož se měli dopouštět při obchodování s naftou a benzínem. Škoda podle policie dosáhla 1,4 miliardy korun. Za krácení daně a legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí obviněným až deset let vězení.

„Případ s krycím názvem TOPAS se týká skupiny osob, která od poloviny června 2010 do začátku května 2011 pořizovala pohonné hmoty z Rakouska a Německa. Z těchto obchodů však neměla být odváděna DPH,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

„K dovozům pohonných hmot byly postupně využity tři české obchodní korporace. Výnos z daňové trestné činnosti pak měl být sofistikovaným způsobem vyváděn předstíranými právními vztahy s dalšími firmám,“ dodal.

Bez daně měli pachatelé pořídit 276 milionů litrů nafty a benzínu. Podle závěrů policie se tak měli dopustit škody ve výši 1,4 miliardy korun. Při vyšetřování pomáhalo i Generální finanční ředitelství a Finančně analytický úřad.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video