Policejní prezident Jan Švejdar

Policejní prezident Jan Švejdar | foto: Ondřej Deml, ČTK

Švejdar se sešel s čínským velvyslancem. Probírali bezpečnost turistů

  • 4
Policejní prezident Jan Švejdar se ve středu sešel s čínským velvyslancem Čang Ťien-minem. S velvyslancem mluvil o bezpečnosti čínských turistů navštěvujících Česko a nastavení bezpečnostních opatření v oblasti terorismu. Podle Švejdarovy mluvčí Kateřiny Rendlové je zcela standardní, že se policejní prezident setkává s velvyslanci cizích zemí.

„Pan velvyslanec se zajímal především o bezpečnost čínských turistů na našem území a nastavení bezpečnostních opatření souvisejících s hrozbou terorismu. Dohodli jsme se na sdílení informací a spolupráci,“ uvedl na Twitteru Švejdar.

Podle Rendlové o schůzku požádal čínský velvyslanec. „Stejně jako předchůdci pana prezidenta Švejdara se i on schází s velvyslanci zemí, kteří vykonávají činnost na území České republiky a o přijetí požádají. Je v působnosti velvyslanců řešit otázky bezpečnosti občanů zemí, které zastupují. Je naprosto běžné, že se velvyslanci představují policejnímu prezidentovi a je samozřejmostí je přijmout,“ uvedla mluvčí. 

V případě přijetí všech velvyslanců jde podle ní o formální představení a jednorázovou návštěvu.

Švejdar se podle Rendlové od začátku funkčního období sešel také s velvyslancem Ukrajiny, Ruské federace a Albánie. Při svých zahraničních cestách se setkal i s velvyslanci Severní Makedonie, Spolkové republiky Německo a Tuniska. 

„Do konce letošního roku žádají o přijetí další tři velvyslanci,“ doplnila mluvčí. Termíny zatím nebyly určeny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video