Policejní inspektor vydíral a uplácel

  • 1
Až osm let vězení hrozí pětici mužů, kteří jsou obviněni z opakovaného vydírání několika podnikatelů a uplácení strážců zákona. Hlavním obžalovaným je pražský policista Michal Vrána. Ke svému obvinění před obvodním soudem pro Prahu 8 odmítl vypovídat, stejně se zachovali i čtyři další obžalovaní.

Žaloba policejního inspektora z obvodního oddělení Prahy 9 Michala Vránu navíc viní i z nedovoleného ozbrojování, neboť při domovní prohlídce u něj strážci zákona objevili větší množství střeliva a pyrotechnického materiálu, na který neměl povolení.

K jednání Michala Vránu eskortovali z vazební věznice v Litoměřicích.

Hlavní obžalovaný se vyjádřil jen ke munici, kterou u něj policie nalezla. Řekl, že ho zbraně zajímají a jako policista se jim musí věnovat. "Mám šest pistolí a tři dlouhé zbraně," uvedl před soudem.

Rány jako trest za podvod
Policie vyšetřovala pětici mužů v souvislosti se dvěma případy vydírání. Prvního se měli čtyři z mužů, včetně Vrány, dopustit loni v únoru v herně na Palmovce. Tehdy napadli dva bratry, taxikáře romského půvdou, kteří měli před hernou stanoviště taxíků.

Novinářům jeden z poškozených řekl, že Vrána dělal v herně cosi jako ochranku a s ním i bratrem se prý dobře znal.

Taxikář si pět set korun korun získal od zaměstnance herny falešné potvrzení o příjmu, aby mohl koupit sedací soupravu. Peníze na ni totiž v herně prohrál. Majitel herny Vladimír Jeřábek, jeden z obviněných, si proto pozval své přátele, aby z taxikářů vymohli cosi jako pokutu ve výši nejprve sta tisíc, později jen padesáti tisíc korun.

"Udělali jsme chybu, ale měli na nás podat trestní oznámení, ne brát spravedlnost do svých rukou," stěžoval si novinářům jeden z taxikářů.

Podle protokolu, který u soudu přečetla předsedkyně Adriana Pilařová, řekl policii obžalovaný Vladimír Jeřábek, že oba bratři vydírali jeho a chtěli peníze.

Vrána: Šel jsem jen pomoci kamarádovi
Vrána podle protokolu k prvnímu i druhému případu vydírání uvedl, že šel jen pomoci kamarádovi a k žádné potyčce prý nedošlo. Podruhé se přitom podle státního zástupce měl vydírat majitele autobazaru a chtít po něm přes čtyři sta tisíc korun. Když jim je nedal, donutili jej, aby na ně přepsal dvě auta, které si odvezli.

"Jel jsem s ním, protože se myslím bál, že šlo o nějaké Ukrajince," řekl Vrána při vyšetřování policii. Kamarád si jel do autobazaru reklamovat koupený automobil. On sám prý při samotném jednání v kanceláři autobazaru vůbec nebyl.

Obžaloba ho dále viní z toho, že se spolu s majitelem herny Jeřábkem pokusil podplatit vyšetřovatele, kteří jejich případ měli na starost. Měli jim předat čtyři tisíce korun. Podle Vrány šlo o odměnu za dopadení pachatelů, kteří vykrádali výherní automaty.

Soud má pokračovat příští pátek výslechem poškozených a svědků.

Před obvodním soudem pro Prahu 8 stanul pražský policista Michal Vrána. Čelí obvinění z opakovaného vydírání, uplácení svých kolegů a z nedovoleného ozbrojování. (19. září 2003)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video