Polanecký: Chřipkové prázdniny epidemii neřeší

Epidemie chřipky se od západu blíží do Prahy. Podle hlavního pražského hygienika se v metropoli už epidemie projevila mezi školními a předškolními dětmi, u dospělých podle něho začíná. Školy v některých okresech posílají děti domů. Polanecký na otázku, zda má smysl školy zavírat, v on-line rozhovoru se čtenáři odpověděl: "Neřeší to přerušení epidemie a komplikuje to život rodičům."Odpovědi Vladimíra Polaneckého najdete ZDEPodívejte se na fotografie z on-line rozhovoru.

"Nedoporučuji chodit do divadel, ani do kin, multikin, ani na plesy, ani na koncerty, protože tam dochází k nejčastějšímu šíření nákazy, kdy jeden nemocný může nakazit v průměru dvě stě lidí," varuje Vladimír Polanecký.

V akutní fázi chřipky by neměl člověk chodit ani k lékaři. Optimální by podle ředitele pražského Institutu klinické a experimentální medicíny Karla Filipa bylo, kdyby lidé nemuseli mít neschopenku pro to, aby mohli zůstat tři dny doma a vypotit se. Filip vysvětlil, že virus chřipky se šíří právě v prvních dnech onemocnění. Takže ten, kdo jede k lékaři prostředky hromadné dopravy, šíří kapénkovou infekci v uzavřeném prostoru od jednoho cestujícího k druhému.

Virus chřipky se snadno proměňuje a každý rok se objevuje nový, odolnější vůči loňským lékům a vakcínám, které jinak představují účinnou prevenci. Lékaři doporučují paracetamol proti horečkám a bolestem těla. Hodně pít, především horké ovocné nápoje jako je citronáda s medem. Antibiotika nezabírají, aspirin není vhodný pro děti.

"Některé problémy po chřipce trvají i dva měsíce. Je dobré po této době provést znovu kontrolní vyšetření," řekl Polanecký v on-line rozhovoru.

O epidemii hygienici hovoří, když během jednoho týdne onemocní přes dva tisíce lidí ze sta tisíc obyvatel.

Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký diktuje odpověď během on-line rozhovoru, 26. ledna 2001

Hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký se zamýšlí nad odpovědí, 26. ledna 2001


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video