MEX: Podpis za milion korun

MEX: Podpis za milion korun

Podpis za milion korun

Praha - Před pěti lety pero připravené k podpisu prezidentského slibu na poslední chvíli selhalo a Václav Klaus musel zašátrat ve své kapse a vyndat své vlastní. Tomuto trapasu se letos vyhne. Český výrobce tužek mu daroval plnicí pero, které má hrot z osmnáctikarátového zlata potaženého platinou. Luxusní plnicí pero, které stojí podle odborníků kolem milionu korun, převzal prezident včera dopoledne. Klaus jeho vzhled okamžitě pochválil. „Je esteticky dokonalé,“ řekl prezident, když pero uviděl. Zítra čeká Klause náročný program. Před slibem uctí památku prvního českého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, od jehož narození uplyne přesně 158 let. Bude následovat slib před zákonodárci a po prvním projevu v úřadu zahájí Klaus vojenskou přehlídku. Během dne se také pozdraví s lidmi. Luxusní pero po slavnosti uloží do trezoru.
Firma Kooh-i-noor Hardtmuth chce v budoucnu darovat stejný typ pera i dalším českým prezidentům. Pokud ho však předá jako osobní dar, budou jej muset zdanit. Klaus tak bude muset odvést sedm procent z hodnoty pera. Podle mluvčího prezidenta však bude daň platit z částky sto tisíc korun. Na aukcích by se však podle odborníků hodnota unikátního pera pohybovala i okolo milionu korun.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video