Podnikatel Zubík byl opět obviněn

Praha, Vsetín - Bývalý hokejový boss Vsetína Roman Zubík čelí dalšímu obvinění z podvodu za miliony korun. Celkově podle policie nezákonně získal přes miliardu korun. V posledním obvinění, které policie vznesla minulý týden, se píše, že sedmatřicetiletý Zubík připravil podvodně o více než sto padesát milionů korun společnost Sezooz group, v níž působil jako předseda představenstva.

Pokud ho soud uzná z tohoto trestného činu vinným, hrozí podnikateli až dvanáct let vězení.

Podle kriminalistů se podnikatel dopustil podvodu tím, že si od akciové společnosti Sezooz group v letech 1995 až 1999 půjčoval peníze pro své dvě soukromé firmy Sezooz comercial services a Sezooz.

„Obviněný předstíral úmysl, že vypůjčené peníze řádně splatí, i když si byl vědom toho, že je to nereálné,“ řekla mluvčí Policejního prezidia České republiky Blanka Kosinová Zubík je již od dubna 2001 stíhán v souvislosti se směnkami vystavenými státním podnikem Slovenský plynárenský průmysl (SPP) ve prospěch společnosti Sezooz group Vsetín. Díky těmto směnkám podle policie neoprávněně vylákal od Union banky úvěr převyšující tři sta dvacet milionů korun.

Krajský i Nejvyšší soud na Slovensku však už potvrdil, že směnky byly vystaveny regulérně a Zubík jimi mohl ručit. Právníci SPP však teď podali dovolání k Ústavnímu soudu Slovenské republiky kvůli údajným procesním nedostatkům v předcházejících procesech.

„Směnky jsem řádně koupil a řádně prodal. Problém je pouze v tom, že na Slovensku vůbec neplatí zákony a nerespektují se rozhodnutí soudu,“ řekl již dříve Zubík.

Policie dále Zubíka viní, že od později zkrachovalé Moravia banky podvodně získal 140 milionů korun. V květnu téhož roku byl Zubík obviněn z dalších dvou podvodů za 480 milionů korun a v červnu 2001 z podvodu ve výši 129 milionu korun.

Vrchní státní zastupitelství v Ostravě, které si tyto případy od policie převzalo s návrhem na obžalobu, v nich chce rozhodnout do konce května. „Zatím k tomu nemohu nic říci. Počítám, že 20. května už to možné bude,“ řekl Rostislav Bajger z ostravské pobočky státního zastupitelství. Před dvěma lety strávil Zubík devět měsíců ve vazbě kvůli oba vě žalobce, že by mohl ovlivňovat svědky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video