Vítr a sníh na silnici u Hruškových dvorů na Jihlavsku.

Vítr a sníh na silnici u Hruškových dvorů na Jihlavsku. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Meteorologové varují před sněhovými závějemi, v pátek je přinese silný vítr

  • 30
Silný vítr může v pátek dělat problémy řidičům v pohraničních oblastech na severu a na Moravě. Český hydrometeorologický ústav vydal od patnácté hodiny výstrahu před závějemi. Ty se mohou dělat během pátku, hlavně v sobotu se pak budou na silnicích tvořit sněhové jazyky. Výstraha platí až od sobotní noci.

Výstraha meteorologů platí pro vyšší polohy od 700 metrů nad mořem na severu a severovýchodě republiky. Konkrétně pro části Libereckého kraje, Královéhradeckého kraje, Pardubického kraje, Olomouckého kraje, Zlínského kraje a Moravskoslezského kraje. 

Od pátečního odpoledne a hlavně v sobotu se mají tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Situace tak bude dělat problémy především na silnicích, které mohou být místy nesjízdné. Před cestou by se měli řidiči podívat na aktuální dopravní situaci a počítat s tím, že kvůli větru a sněhu pojedou déle. Zimní pneumatiky jsou už povinné, současně by ale měli řidiči podle meteorologů přibalit k zimní výbavě i sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění auta. 

Výstraha také upozorňuje, že by s sebou měli řidiči mít v autě připravené teplé oblečení a aspoň minimální zásobu nápojů a jídla. Vzhledem k očekávanému větru a sněhu bude pohyb na horách obtížný a nebezpečný, turisté tak mají dodržovat aktuální pokyny Horské služby.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video