Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

V Česku padaly teplotní rekordy, na horách taje před vánočními mrazy sníh

  • 27
Nezvykle teplé počasí zaznamenávají meteorologové ve středu zejména v jižních Čechách a také na jihu Moravy. A padaly také teplotní rekordy. Například v Dyjákovicích a Kuchařovicích na Znojemsku naměřili 14, 4 stupně Celsia, v Českých Budějovicích pak 13 stupňů.

Rekord za posledních 30 let pro 23. prosince překonaly tři desítky stanic. Přes den bylo 8 až 12 stupňů Celsia, na horách dosahovaly teploty kolem čtyř až pěti stupňů. Na mnoha místech tál sníh. Teploty tak byly v průměru o osm stupňů vyšší než je dlouhodobý průměr.

V oblasti Železné Rudy na Šumavě od úterý prší, teploty se ve středu pohybují kolem deseti stupňů nad nulou. Na třech otevřených svazích je málo lyžařů. V Beskydech ranní mrholení nahradil vydatný déšť. Vysoko nad nulou bylo i například v Krušných horách.

V pondělí 21. prosince sice začala astronomická zima, současné teplé a deštivé počasí tomu ale zatím moc neodpovídá. Kromě Kuchařovic bylo ve středu rekordní teplo například na jihu Čech. V Byňově na Českobudějovicku bylo zaznamenáno rovných 13 stupňů a ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku 12,8 stupně.

Nezvykle vysoké teploty ale zachytili meteorologové také na horách. Stanice Horská Kvilda, která se nachází na Klatovsku ve výšce přes 1000 metrů nad mořem, naměřila 8,3 stupně nad nulou. Stanice Kašperské Hory - také z Klatovska, ale v nižší nadmořské výšce - zaznamenala 10,6 stupně. Přitom třeba Horská Kvilda patří ke stanicím, kde bývají často naměřeny naopak rekordně nízké teploty. V listopadu tam meteorologové zaznamenali až minus 14,9 stupně.

Více na Počasí iDNES.cz

Teplotní rekordy Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zachytil už v listopadu a na začátku prosince. Například 6. prosince meteorologové naměřili v Jeseníku až 16 stupňů nad nulou. Podle předpovědi ústavu bude teplo i na Štědrý den. Teploty přes den mohou vystoupat až na deset stupňů a bude zataženo s deštěm. Místy se objeví i bouřky.

Vyšší teploty byly patrné také v lyžařských střediscích v Krkonoších nebo v Orlických horách, kde pomalu tál sníh.

V čtvrtek očekávají meteorologové oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřka. Na severozápadě Čech by se večer nad 500 m mohly objevit sněhové srážky. Nejvyšší teploty by se měly pohybovat mezi 6 až 10 stupni Celsia, v 1 000 m na horách kolem čtyř stupňů Celsia.

Český hydrometeorologický ústav na Twitteru zveřejnil, že nejvyšší denní teplota na Štědrý den byla 14,5 stupně Celsia. Naměřena byla v roce 1958 ve Frýdku-Místku a v roce 1977 v Kolíně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video