Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: ČTK

Hladina podzemních vod se oproti loňsku zvedla, stále je však pod normálem

  • 24
Stav podzemních vod v ČR byl v září oproti loňskému roku příznivější. Na čtvrtině území se podle Českého hydrometeorologického ústavu hladina vrátila do normálu, souhrnně pro celé území pak platí mírně podnormální stav. Pomohlo větší množství srážek a nižší teploty. Lepší je oproti minulému roku také stav vegetace.

Minulý rok nastala situace, kdy rostliny na konci léta vinou sucha „usnuly“. Znovu se probudily až v průběhu října. Experti pak pozorovali u rostlin jako je například šeřík aktivitu spojenou s kvetením. Tento rok takový stav žádný pozorovatel nehlásí.

„Zatímco v září roku 2018 zůstala úroveň podzemních vod po celý měsíc na nízkých hodnotách, tedy silně podnormální, v letošním září se jejich stav v průběhu měsíce mírně zlepšoval ze silně podnormální úrovně až na mírně podnormální,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Stav hladiny podzemní vody v mělkých vrtech pro září 2019

Příznivější je oproti loňsku situace především na severovýchodě Moravy v povodí Odry a Moravy a v jihozápadních Čechách v povodí Berounky. Na většině míst tam vrty odhalily normální hladinu podzemní vody.

Stav se zlepšil i v povodí horního Labe. Z mimořádně podnormální úrovně se tamní množství podzemních vod dostalo na silně podnormální úroveň. K mírnému zlepšení došlo i v povodí Dyje. V ostatních částech republiky zůstává stav srovnatelný s loňskem.

Podle dřívějších informací ČHMÚ bylo letošní září v Česku teplotně i srážkově normální. Průměrná měsíční teplota 13,3 stupně Celsia byla o půl stupně vyšší než normál za roky 1981 až 2010. Srážek bylo v září proti stejnému třicetiletému normálu o pět procent víc, průměrný měsíční úhrn byl 61 litrů na metr čtvereční.

Stav zemědělského sucha je výrazně lepší

Také stav zemědělského sucha je letos na podzim výrazně lepší než loni, zasahuje pouze tři procenta území, přičemž třemi nejhoršími stupni trpí necelé procento. Zatímco na Moravě je dostatečně naplněná nejen horní vrstva půdy, ale i spodní vrstva od 40 centimetrů do jednoho metru, v Čechách jsou místa, kde přetrvává nedostatek vláhy ve spodní vrstvě, řekl bioklimatolog a jeden z tvůrců projektu InterSucho Miroslav Trnka.

Stav sucha - 20. října 2019

Upozornil ale, že absolutní podzimní nasycenost půdy bývá poměrně nízká. Bílá mapa, tedy absence sucha, ukazuje, že letos je v půdě stejně nebo více vláhy vzhledem k průměru z let 1961 až 2010 pro toto období.

„Je to však dobrý předpoklad, že při srážkově průměrné či nadprůměrné zimě dojde k potřebnému naplnění půdního profilu vodou,“ řekl Trnka. Sice již vznikají první globální sezonní předpovědi pro zimu, jaká však bude, se teprve ukáže.

Současný poměrně dobrý stav trvá několik týdnů a je nepravděpodobné, že by nastal větší zlom, protože podzim a zima bývají srážkově chudší než jaro a léto.

Trnka však upozornil, že hydrologická situace, tedy stav povrchových a podpovrchových vod, není stále dobrá, i když je o něco lepší než loni.

„V posledních pěti letech jsme si na současný stav zvykli, ale určitě to pořád není normální. A pokud bude následovat normální, průměrný průběh počasí, ke zlepšení nedojde. Ale třeba se dočkáme srážkově bohaté zimy,“ uzavřel Trnka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video