V Orlických horách napadl nový sníh. Na snímku je silnice z Deštného na Šerlich (19. 1. 2020) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Meteorologové varují před silným větrem a sněžením, na Moravě před záplavami

  • 7
Podle meteorologů může v úterý večer sněžit hlavně ve vyšších polohách nad 600 metrů nad mořem. Během noci začne v Česku foukat silný severozápadní vítr. Na jihu Moravy je v platnosti výstraha před možnými záplavami.

„Do půlnoci v polohách nad 400 m se bude tvořit nová sněhová pokrývka. Očekáváme, že napadne od 0 do 5 cm, na Českomoravské vrchovině, ve východních Čechách, na severu Moravy a ve Slezsku napadne místy až 10 cm nového sněhu,“  uvádí v předpovědi Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Na horách může napadnout až 25 centimetrů sněhu. V nižších polohách lze očekávat spíše déšť nebo déšť se sněhem. Výstraha před sněžením platí pro příhraniční okresy v severní polovině republiky i část Vysočiny a Pardubického a Olomouckého kraje. 

Vítr zesílí hlavně v druhé polovině noci na středu. Na území přivane od severozápadu a postupně bude sílit na celém území. V nárazech může přesahovat 65 km/hod, zeslábnout by měl až ve středu večer.

ČHMÚ také varuje před možným zvýšení hladiny řeky Moravy a toků v jejím povodí. Očekává se, že hladina překročí 1. stupeň povodňové aktivity, kdy se však ještě voda nevylévá z břehů. Meteorologové nevylučují, že řeka může krátce dosáhnout i druhého stupně povodňové aktivity.   

Kvůli větru byly tisíce domácností bez proudu

Bez elektřiny po poruchách způsobených úterním silným větrem zůstávalo večer v Česku přes 1 000 domácností. Dopoledne jich bylo bez proudu zhruba 16 500 a kolem poledne 10 000. V distribuční síti společnosti E.ON byly před sedmou hodinou večerní bez proudu jen přibližně nižší stovky domácností a v síti ČEZ to byla k 18:00 zhruba tisícovka míst, hlavně na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Uvedla to mluvčí E.ON Martina Slavíková a mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Silný vítr dorazil do Čech po 05:00. Začal vyvracet stromy a lámat větve, které poškodily elektrické vedení na mnoha místech v jižních Čechách. E.ON tam v časných ranních hodinách v jednu chvíli zaznamenal 7 000 domácností bez proudu. Vítr pak postupně přecházel na východ a přerušil dodávky proudu pro tisíce domácností i na Vysočině a části Moravy a Slezska.

V síti E.ON se dopoledne bez dodávek proudu ocitlo 14 500 domácností. Zhruba dvě hodiny po poledni jich bylo podle Slavíkové už jen 3 500. Večer potíže přetrvávaly ještě ve Zlínském kraji, kde během dne poruchy přibyly. V jižních Čechách, na Vysočině či jihu Moravy, kde potíže s dodávkami proudu také byly, firma problémy již vyřešila. „Předpokládáme, že dodávky elektřiny se nám podaří obnovit ještě během dneška,“ doplnila Slavíková.

ČEZ dopoledne evidoval 2 000 domácností bez dodávek elektřiny, po poledni se jejich počet zvýšil na 3 800. Večer ještě zůstávaly bez elektřiny hlavně domácnosti na Frýdecko-Místecku a Vsetínsku. Firma ČEZ však stejně jako E.ON předpokládá, že ještě během úterý dodávky proudu plně obnoví. ČEZ po výstraze meteorologů zvýšil počty pracovníků v dispečinku a v call centru. Lidé mohou volat na bezplatnou linku 800 850 860 nebo hlásit poruchy prostřednictvím webového portálu www.bezstavy.cz.

Protože podle meteorologů silný vítr zasáhne většinu Česka i ve středu, dodavatelé elektřiny se s předstihem připravují na případné potíže.  „Vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí jsme pro jistotu posílili i noční směnu na dispečinku,“ uvedla mluvčí E.ON.

V přímém přenosu iDNES.tv můžete sledovat počasí nad Prahou:

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video