Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Luboš Kratochvíl, iDNES.cz

Víkend znovu přinese sněhovou nadílku, na horách připadne až 20 cm

  • 15
Slunečné počasí ukončí v pátek studená fronta, která k nám od severozápadu přinese studený a vlhký vzduch. Ve středních polohách a na horách bude o víkendu sněžit. Na horách může připadnout až 20 cm nového sněhu. Sněžení v místech nad 300 metrů můžeme očekávat i po většinu příštího týdne.

„Ve čtvrtek ráno a dopoledne vydrží na většině míst zataženo s nízkou oblačností nebo mlha, během dne se ale místy rozpustí a na pár hodin se objeví sluníčko. Největší šanci na slunečné odpoledne mají na severovýchodě Moravy, ve Slezsku a na východě Čech. Tam, kde bude svítit větší část dne, mohou teploty vystoupit až k 9 °C, většinou se ale budou maximální teploty pohybovat mezi 2 až 6 °C“, uvedla meteoroložka Jana Hujslová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Ve čtvrtek bude zataženo s nízkou oblačností, ráno a dopoledne se objeví mrznoucí mlhy. Na východě a severovýchodě bude obloha jasná až polojasná. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 2 až 6 °C, při déletrvající malé oblačnosti se může teplota vyšplhat až na 9 °C. Povane slabý proměnlivý vítr do 4 m/s, na Českomoravské vrchovině bude přechodně foukat mírný vítr o rychlosti 2 až 6 m/s.

V noci na pátek očekáváme zataženo až oblačno, v Čechách zpočátku místy polojasno. Na východě se postupně místy objeví déšť nebo mrholení, k ránu očekávejme déšť i v Krušných horách. Ojediněle se objeví mrznoucí mlhy. Nejnižší teploty budou +4 až 0 °C, v Čechách ale mohou klesnout až na -2 °C. Vítr bude slabý, proměnlivý, do 4 m/s.

V pátek přes den bude zataženo až oblačno. Na severozápadě se místy objeví přeháňky, na východě zpočátku ojediněle mrholení nebo slabý déšť. K večeru se na severozápadě a severu Čech začne obloha postupně projasňovat. V polohách nad 900 m bude padat sníh. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi 3 až 7 °C. Zpočátku  povane slabý jihozápadní vítr do 4 m/s, který se postupně změní v mírný severozápadní až severní o rychlosti 2 až 6 m/s.

V sobotu bude obloha převážně oblačná. Na většině území se objeví přeháňky,v polohách nad 300 m bude sněžit. Nejnižší noční teploty budou mezi +3 až -1 °C, přes den očekávejme až 7 °C. Bude foukat slabý, postupně mírný západní vítr mezi 3 až 7 m/s.

V neděli budepřevážně oblačno, na většině území se objeví sněhové přeháňky, v polohách pod 300 m smíšené nebo dešťové. Na horách očekávejme trvalejší sněžení. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat mezi +2 až -2 °C, nejvyšší denní teploty  pak mezi 2 až 6 °C. Povane mírný, během dne čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. V místech nad 600 m hrozí tvorba sněhových jazyků, na horách i závějí.

V pondělí si počasí zachová podobný ráz jako v neděli. Očekáváme sněhové přeháňky na většině území a teploty mezi 2 až 6 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr o rychlosti 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout. Stále bude trvat hrozba tvorby sněhových jazyků a na horách i závějí.

Od úterý do čtvrtka bude oblačno až zataženo, přechodně místy polojasno. Místy očekávejme déšť nebo přeháňky, srážky budou většinou sněhové. Nejnižší noční teploty mohou klesnout až na -6 °C. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 1 a 6 °C, v závěru období se v Čechách může oteplit až na 8 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video