ilustrační snímek | foto: Luboš Kratochvíl , iDNES.cz

Ochladí se a bude foukat, během Vánoc by mohlo na některých místech sněžit

  • 12
Do pátku k nám bude proudit teplý vzduch, což přinese inverzní počasí.O víkendu přijde studená fronta a s ní i ochlazení. Podle meteorologů by během vánočních svátků mohlo na některých místech ve vyšších a středních polohách i sněžit. Meteorologové také varují v pátek a v sobotu na východě Čech, Vysočině, Moravě a Slezsku před silným větrem.

„Velmi teplý vzduch bude do střední Evropy proudit do pátku. Začátkem víkendu přejde přes nás studená fronta, která ukončí inverzní raz počasí,“ uvedl meteorolog Marjan Sandev z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ve čtvrtek bude zataženo, mlhavo, ojediněle mrholení. Na horách a postupně i na východě území místy, jinde jen ojediněle polojasno. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, v západní polovině Čech kolem 5 °C, při zmenšené oblačnosti, zejména na východě kolem 14 °C, v 1 000 m na horách kolem 9 °C. 

Meteorologové od čtvrtečního večera až do soboty vydali varování před silným větrem, která platí pro východní část republiky. „Před studenou frontou postupující přes západní Evropu dále k východu k nám bude zesilovat teplé jižní proudění,“ vysvětlují meteorologové s tím, že nárazy větru mohou dosahovat rychlosti 55 až 70 km/h. Může dojí k poškození stromů a lesních porostů, může dojít k menším škodám na budovách.

Výstraha ČHMÚ

Silný vítr (nízký stupeň nebezpečí):

platí pro Pardubický kraj, Kraj Vysočina (Bystřice nad Pernštejnem, Havlíčkův Brod, Chotěboř, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou) a Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice) od čtvrtka od 21 hodin do pátku do 18 hodin.

Silný vítr (nízký stupeň nebezpečí):

platí pro Olomoucký kraj (Jeseník, Šumperk) a Moravskoslezský kraj (Bruntál, Krnov, Rýmařov) od čtvrtka od 21 hodin do pátku do 6 hodin.

Silný vítr (nízký stupeň nebezpečí):

platí pro Jihomoravský kraj (Břeclav, Bučovice, Hodonín, Hustopeče, Kyjov, Mikulov, Moravský Krumlov, Pohořelice, Veselí nad Moravou, Vyškov, Znojmo), Olomoucký kraj (Hranice, Lipník nad Bečvou, Olomouc, Šternberk), Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj (Bílovec, Bohumín, Český Těšín, Frenštát pod Radhoštěm, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Hlučín, Jablunkov, Karviná, Kopřivnice, Kravaře, Nový Jičín, Odry, Opava, Orlová, Ostrava, Třinec, Vítkov) od pátku od 8 hodin do soboty do 6 hodin.

V noci na pátek bude zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, ojediněle mrholení. Na horách a na východě území místy, jinde jen ojediněle polojasno. Nejnižší teploty 8 až 4 °C, v západní polovině Čech kolem 2 °C. 

V pátek přes den bude zataženo nízkou oblačností nebo mlhavo. Na horách, na východě území a postupně místy i jinde polojasno. K večeru se na západě Čech ojediněle vyskytne déšť. Nejvyšší teploty vystoupí na 7 až 11 °C, v západní polovině Čech se budou pohybovat kolem 5 °C, při zmenšené oblačnosti, zejména na východě kolem 14 °C. 

V sobotu bude zataženo až oblačno, od západu občasný déšť nebo přeháňky, postupně v polohách nad 1 000 m srážky smíšené nebo sněhové. Večer by srážky měly ustávat. Ubýt by mělo i oblačnosti. Nejnižší noční teploty poklesnou na 5 až 1 °C, na Moravě a ve Slezsku na 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 až 8 °C, na východě se budou pohybovat kolem 10 °C. 

V neděli očekáváme oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky, večer v západní polovině Čech občasný déšť. V polohách nad 1 000 m sníh. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. 

V pondělí očekáváme oblačno až zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. V polohách nad 900 m, postupně nad 600 m srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. 

Vyhlídka počasí od úterý do čtvrtka (Vánoční svátky): Oblačno, přechodně zataženo, na většině území občasný déšť nebo přeháňky. Ve vyšších a středních polohách srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 5 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 8 °C. 

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video