Ilustrační snímek | foto: AP

Na začátku týdne budou bouřky, pak se ochladí. O víkendu se vrátí tropy

  • 16
V pondělí očekávají meteorologové na většině území přeháňky a bouřky. Poté přijde citelné ochlazení, ve čtvrtek by se teploty měly pohybovat jen kolem 20 °C. V druhé polovině týdne se ale začne pozvolna oteplovat. O víkendu budou teploty na některých místech atakovat tropickou třicítku.

„Pondělní přeháňky a bouřky budou ve východní polovině republiky doprovázené kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h. Bouřky budou od západu slábnout, ale četné srážky se očekávají ještě i v noci na úterý,“ uvádí meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Poté se citelně ochladí, pozvolné oteplování začne v druhé polovině týdne. V sobotu se dostaneme na letních 25 °C a v neděli mohou teploty na některých místech dosáhnout až 30 °C.

Více na Počasí iDNES.cz

V pondělí bude skoro jasno až polojasno, místy přechodně až oblačno a ojediněle s přeháňkami. Během dne postupně oblačno až zataženo, na většině území se vyskytnou přeháňky nebo bouřky, zejména ve východní polovině území ojediněle mohou být i silné. Odpoledne v Čechách od západu budou srážky ustávat. V noci na úterý na severozápadě opět srážky četnější. Nejvyšší teploty 25 až 30 °C, na západě kolem 23 °C, v 1000 metrech na horách kolem 20 °C, v Beskydech kolem 23 °C. Vát bude mírný jihozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

V noci na úterý předpokládají meteorologové na obloze oblačno až zataženo, zpočátku na východě s přeháňkami nebo i bouřkami. Během noci od západu na většině území déšť. Později ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší teploty 12 až 8°C, na jihovýchodě a východě kolem 13 °C. Vát bude mírný západní 2 až 5 m/s a bude během noci zesilovat.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. V závěru období přibývání oblačnosti a srážky četnější. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C, postupně 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 27 °C, v neděli přechodně až 30 °C.

V úterý přes den očekává ČHMÚ většinou oblačno, ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty poklesnou na 17 až 21 °C, na západě kolem 15 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude večer slábnout.

Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty poklesnou na 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty od 18 do 22 °C. Mírný západní vítr 2 až 6 m/s bude večer slábnout.

Ve čtvrtek předpokládají meteorologové polojasno, přes den až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Slabý, přes den mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

V pátek bude polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý západní až jihozápadní do 4 m/s.

Podívejte se i na naše další nekonečné přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video