Ledovka a sníh komplikuje provoz na silnicích v Jablonci nad Nisou. (20. prosince 2022) | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Denní teploty v týdnu vyšplhají jen mírně nad nulu, v noci bude mrznout

  • 1
Celé území Česka postihly v pondělí ranní mrazy, nejchladněji bylo na Rolavě v Krušných horách (-18,5) a na Luční boudě v Krkonoších (-10,8). I během týdne můžeme očekávat teploty lehce nad bodem mrazu. Teprve v druhé polovině týdne se mírně oteplí, maxima budou jen okolo 5 stupňů Celsia. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Pondělní ranní teploty klesly na celém území k bodu mrazu a jsou nižší než předcházející noc. Teploty se pohybovaly většinou okolo -1 až -5 stupňů Celsia, na jihovýchodě Moravy pouze k nule.

„Naproti tomu v místech s déletrvajícím vyjasněním a se sněhovou pokrývkou bylo chladněji. V Libereckém a Karlovarském kraji se teplota pohybuje kolem -6 °C,“ říká meteorolog z ČHMÚ Pavel Borovička. Vůbec nejchladněji je v pondělí ráno v Krušných horách a Krkonoších.

Na Liberecku uzavřou pro kamiony silnici, v Krkonoších varují před lavinou

Noční teploty budou však pod bod mrazu klesat po celý týden. Teprve na jeho konci se budou noční mrazy zmírňovat. Naopak denní maxima se budou dostávat těsně nad bod mrazu a od poloviny týdne se budou pohybovat kolem 5 °C. „Případná sněhová pokrývka se proto v nížinách neudrží,“ dodává Borovička.

Dnes (v pondělí) bude oblačno až zataženo, ráno místy polojasno. Na horách místy, jinde jen ojediněle sněhové přeháňky. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty -1 až +3 °C, v 1 000 m na horách kolem -6 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, na Moravě 4 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s. K večeru bude vítr slábnout.

V noci na úterý už můžeme očekávat jasno až polojasno. Jen místy zataženo nízkou oblačností, zejména na jihozápadě Čech, na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Nejnižší teploty -3 až -7 °C, při sněhové pokrývce ojediněle kolem -9 °C.

V úterý přes den bude také jasno až polojasno. Místy zataženo nízkou oblačností, zejména na jihozápadě Čech, na severovýchodě Moravy a ve Slezsku. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C.

Více na Počasí iDNES.cz

Ve středu můžeme počítat s jasnou až polojasnou oblohou, na severovýchodě se později místy objeví nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, při sněhové pokrývce ojediněle kolem -9 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C.

Ve čtvrtek se očekává jasno až polojasno, na severovýchodě zpočátku místy nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C.

V pátek bude jasno až polojasno, během dně postupně přibývání oblačnosti a později místy občasné sněžení, zpočátku v polohách pod 500 m srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:

V období od soboty do příštího pondělí už se předpokládá proměnlivá oblačnost, místy, postupně na většině území sněhové přeháňky, na horách trvalejší sněžení. V nižších polohách zpočátku i srážky smíšené. Nejnižší noční teploty 0 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až 5 °C, na jihovýchodě zpočátku až 7 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video