ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: E.ON Česká republika

Česko zasáhne silný vítr, ve čtvrtek může mít v nárazech až 110 km/h

  • 6
Západ Čech, severní Moravu a Slezsko zasáhne ve středu odpoledne silný vítr. Od půlnoci na čtvrtek se pak rozšíří na celou ČR, v nárazech může dosáhnout až 110 km/h. Poryvy můžou působit škody na lesních porostech či budovách, hrozí nebezpečí úrazů.

Od středečních 18:00 do čtvrteční půlnoci začne platit výstraha před silným větrem pro západ Čech a severní Moravu a Slezsko. Jihozápadní vítr může dosáhnout rychlostí 55 až 70 km/h. 

Více na Počasí iDNES.cz

Meteorologové varují před poškozením stromů a lesních porostů, možné jsou také menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné jsou i komplikace v dopravě.

„Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií,“ varuje ČHMÚ.

V druhé polovině noci na čtvrtek se výstraha rozšíří na zbytek republiky, vítr zesílí až na 110 kilometrů v hodině. Vysoký stupeň nebezpečí bude platit do 15:00.

Ve čtvrtek odpoledne vítr mírně zeslábne, nicméně stále bude silný. Polevit by měl podle předpovědi po půlnoci na pátek.

Meteorologové předpokládají, že poryvy větru budou lámat větve, případně stromy. Mohou podle nich poškodit také některé budovy, přerušit elektrické vedení a zkomplikovat dopravu.

Doporučují lidem, aby venku zajistili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdy autem. V případě jízdy by měli řídit maximálně opatrně a sledovat dopravní zpravodajství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video