Krásné jarní počasí vylákalo cyklisty, bruslaře či koloběžkáře na projížďku v Hradci Králové. (26. března 2021) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Nejdřív teplo jako v květnu, pak prudké ochlazení. O Velikonocích může sněžit

  • 8
Dny před Velikonocemi budou v Česku ve znamení výrazných teplotních výkyvů. Od úterý do čtvrtka nás čekají letní hodnoty kolem dvaceti stupňů, ve středu může být až 23 °C. Noci však budou chladné i s teplotami kolem nuly, koncem týdne se ochladí také v dne k asi deseti stupňům. Zejména na horách pak ještě může sněžit.

Od západu k nám nyní bude proudit velmi teplý vzduch, uvedla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Michaela Valachová. Teplotní maxima v úterý a ve středu podle ní odpovídají spíš období konce května.

„Na apríla si ale počasí chystá změnu. Od severozápadu dorazí studená fronta a za ní k nám opět pronikne studený vzduch od severu,“ popsala Valachová. Sobotní teploty tak budou znamenat zase návrat do první poloviny března.

Více na Počasí iDNES.cz

V pondělí bude oblačno až zataženo a na severu a severovýchodě se postupně objeví místy slabý déšť. Odpoledne v Čechách od západu oblačnosti ubude. Teploměr ukáže 11 až 16 °C, při déletrvajícím slunečním svitu až 19 °C. V 1000 m na horách může být kolem 6 °C.

V noci na úterý čekáme polojasno až jasno, na východě území postupně oblačno až zataženo a zpočátku se místy vyskytne slabý déšť. Teploty klesnou na 7 až 3 °C, při malé oblačnosti může být až 0 °C.

V úterý přes den předpokládáme jasno až polojasno. Na východě bude opět oblačno až zataženo, během odpoledne a večera od západu ubude oblačnosti. Teploty vystoupají na 18 až 22 °C.

Ve středu bude dál jasno až polojasno. Přes noc bude jen 5 až 1 °C, během dne se však opět oteplí na 18 až 23 °C.

Do Česka dorazilo jaro, do Velikonoc bude teplo a slunečno

Na čtvrtek čekáme zpočátku polojasno, postupně od severozápadu přibude oblačnosti a místy se objeví přeháňky. Večer na severu nad 1000 m mohou být i sněhové. Noční teploty se budou pohybovat mezi 6 až 2 °C. Přes den naměříme 15 až 20 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno. Místy bude zase pršet, nad 700 m se očekávají srážky sněhové nebo smíšené. V noci teplota klesne na 5 až 1 °C, při zmenšené oblačnosti až na -2 °C. Denní teploty budou v rozmezí 8 až 13 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpokládá oblačno až polojasno a místy, postupně jen ojediněle přeháňky. Zpočátku od vyšších poloh může sněžit. Během nocí bude +2 až -2 °C, při zmenšené oblačnosti až -4 °C. Přes den teploměr ukáže 5 až 10 °C, postupně 9 až 14 °C.

Podívejte se i na naše další živé přenosy

Sledovat na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video