Poblíž Jezerní slati je meteostanice Kvilda - Perla. (snímek je z roku 2014.)

Poblíž Jezerní slati je meteostanice Kvilda - Perla. (snímek je z roku 2014.) | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

V noci teploty klesaly pod minus 20, zamrzlá Berounka vyřadila přívoz

  • 27
Silné mrazy v noci na pondělí přepsaly rekordy na 12 ze 148 stanic, které měří alespoň 30 let. Nejnižší teploty meteorologové naměřili v horských oblastech, kde se dostaly pod minus 20 °C. Nejchladněji bylo v jižních Čechách a na Vysočině. V Praze mráz vyřadil z provozu přívoz spojující Císařský ostrov a Troju.

Vůbec nejnižší teplotu v noci teploměr ukázal na šumavské stanici Kvilda - Perla, které se také říká Jezerní slať. Naměřených minus 22,8 °C ale nepřekonalo rekord minus 26,5 °C z roku 1987. V Králíkách na Orlickoústecku v noci bylo minus 22,6 °C, tamní stanice ale nefunguje ani deset let.

Rekord tak padl třeba na krkonošské Labské boudě, kde minus 20,6 °C z uplynulé noci překonalo dosavadní minimum minus 19,2 °C z roku 1986. Dosud nejnižší naměřenou teplotou pro 26. únor je také minus 20,2 °C na beskydské Lysé hoře nebo minus 19,5 °C v krkonošské Peci pod Sněžkou.

Přívoz znovu mimo provoz

Hodinu a půl byl v pondělí ráno kvůli mrazům mimo provoz přívoz spojující pražský Císařský ostrov a Troju. Po osmé hodině začal přívoz opět jezdit. Důvodem byl nízký průtok ve Vltavě, který je způsoben zamrznutím Berounky. Na twitteru o tom informovala organizace Ropid, která organizuje MHD v hlavním městě. Přívoz dočasně nahrazuje lávku, která se zřítila na začátku prosince.  Fungování přívozu už v minulosti několikrát přerušila velká voda

Problémy dnes mají v Praze také některé vlakové spoje. Porucha trakčního vedení komplikuje provoz mezi Libní a Holešovicemi. Provoz byl kolem 09:00 veden po jedné ze dvou kolejí, vlaky nabíraly zpoždění. Ráno bylo několik vlaků mezi Prahou a Holešovicemi kvůli poruše odřeknuto.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video