ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Většinu Česka zasáhnou vydatné deště, naprší až 60 litrů na metr čtvereční

  • 5
V pátek a sobotu zasáhnou většinu Česka lijáky, spadne až 60 milimetrů srážek, tedy 60 litrů na metr čtvereční. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, varuje před zaplavením pozemních komunikací a sníženou viditelností. Řidiči by tak měli být při jízdě opatrní. Deštivé a velmi studené počasí na našem území setrvá až do příštího týdne.

Meteorologové očekávají vydatný déšť s úhrny mezi 40 a 60 milimetry za 24 hodin. Výstraha platí od pátečního do sobotního poledne.

Více na Počasí iDNES.cz

Déšť podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zasáhne výrazně většinu území, varování se nevztahuje pouze na západní část. Konkrétně by tolik pršet nemělo v Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém kraji a části Libereckého.

ČHMÚ varuje před možností zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtokem vody přes komunikace. Motoristé by měli přizpůsobit rychlost jízdy snížené viditelnosti, opatrní by měli být zejména kvůli riziku aquaplaningu.

Víkend bude deštivý s teplotami okolo 10 stupňů

Po teplém začátku týdne se v pátek citelně ochladilo a na výraznou část Česka dorazil déšť. Stejně by tomu mělo být i o víkendu a následujících dnech.

Očekávají se teploty jen kolem deseti stupňů a zataženo s přeháňkami. Mírný nárůst teplot meteorologové předpovídají až mezi úterým a čtvrtkem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video