Vítr s deštěm se prohání republikou, na Liberecku odnesl nemocniční stan

  • 5
Varování meteorologů se naplnila, do Česka se v pondělí odpoledne přihnal silný vítr s deštěm. Na Klatovsku voda zaplavila 15 sklepů, v Královéhradeckém kraji zase silný vítr lámal stromy a poškodil střechy několika rodinných domů. U nemocnice v České Lípě nevydržel nápor větru odběrný stan, kde se těchto dnech lidé testují na koronavirus.

Přes Česko směrem k jihovýchodu v pondělí začala přecházet výrazná studená fronta, která přinesla citelné ochlazení. Výstraha před silným větrem platí pro většinu republiky až do úterní jedné hodiny ráno.

Nejvíce práce měli zatím hasiči v Libereckém kraji, kde měli kvůli počasí do 20. hodiny už 80 výjezdů. V kraji řešili především popadané stromy na střechy domů a několik vytopených sklepů. U nemocnice v České Lípě také museli nafukovat stan, ve kterém je odběrné místo pro testování na koronavirus. Silný vítr jej totiž sfoukl. 

U několika zaplavených sklepů museli v pondělí odpoledne zasahovat také hasiči ve Velkých Hydčicích v Plzeňském kraji. Po dešti se obcí prohnala přívalová vlna, která vytvořila z komunikace říčku, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Zasaženo je podle něj 10 až 15 domů. Hasiči se tam snaží pomocí pytlů s pískem zamezit zaplavení dalších příbytků.

Českem se prohnal silný vítr s deštěm

Hasičské jednotky v Ústeckém kraji zatím vyjely k 42 událostem, které způsobil silný vítr. V kraji většinou polámal stromy nebo větve. Nejvíce práce měli zatím hasiči na Teplicku.

„V okresu Teplice odstraňovali hasiči spadlé stromy na 18 místech. V okolí Krupky, Oseka, Novosedlic, Proboštova, Modlan a Sobědruh,“ vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. V Sobědruhách shrnul vítr část plechové střechy na rodinném domu. Ve Vrchoslavi v Krupce utrhl vítr plechy na střeše.

Na hřebenech Krkonoš večer nasněžilo

Silný vítr provázený deštěm působil problémy i v Královéhradeckém kraji, kde lámal stromy a poškodil střechy domů. Většina nahlášených případů byla z Trutnovska a Náchodska, řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. 

Do 21:30 v kraji řešili stovku událostí. Na několika místech spadly stromy také do kolejiště. „Třeba u Police nad Metují pomohla místní dobrovolná jednotka s evakuací desítky lidí z vlaku na nádraží,“ uvedla Götzová. 

Večer na hřebenech Krkonoš sněžilo a teploty klesly pod nulu, vyplynulo ze záznamů webových kamer horských bud. Podle meteorologů by v kraji přes noc mělo v polohách nad 600 metrů napadnout až pět centimetrů, na horách až 15 centimetrů nového sněhu. V noci by měly srážky i vítr ustávat.

V Pardubickém kraji vyjížděli hasiči do 21:00 k několika desítkám zásahů. Řešili hlavně spadlé stromy na silnicích. Vítr zasáhl nejhůře Orlickoústecko.

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video