(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Čeká nás převážně oblačný týden. Téměř každý den zaprší, přidá se vítr

  • 21
Teplé počasí nás definitivně opouští, rtuť teploměru tento týden nepřekročí 16 stupňů. Ještě dnes bude převládat slunečná obloha, v úterý se ale zatáhne a téměř každý den zaprší. Chladná budou i rána.

„V tomto týdnu nás čeká přeci jenom odlišné počasí od toho, na co jsme byli zvyklí v minulých týdnech. Bude převládat oblačná nebo zatažená obloha, a téměř každý den zaprší. Dnes bude ještě sice převažovat slunečné počasí, místní ranní mlhy se během dopoledne většinou rozpustí. Po studeném ránu vystoupí odpoledne teploty na příjemných 12 až 16 °C, chladněji bude na severovýchodě, kolem 11 °C,“ řekl iDNES.cz meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu.

Méně oblačnosti a téměř žádné srážky přinese podle meteorologa až pátek, o víkendu bude mraků i deště opět přibývat.

V pondělí meteorologové předpovídají jasno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku ojediněle zataženo nízkou oblačností. Zpočátku místy mlhy, ojediněle i mrznoucí. Odpoledne od severozápadu přibývání oblačnosti a postupně na většině území déšť nebo přeháňky, na jihovýchodě zatím beze srážek. V severozápadní polovině Čech večer ustávání srážek a protrhávání oblačnosti. Nejvyšší teploty 12 až 16 °C, na severovýchodě kolem 11 °C, v 1 000 na horách kolem 7 °C.

V noci na úterý očekává v severozápadní polovině Čech polojasno. Na ostatním území oblačno až zataženo a zpočátku na většině území déšť. Od severozápadu postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti. K ránu bude od severu oblačnost opět přibývat. Ojediněle mlhy. Nejnižší teploty 5 až 1 °C.

V úterý přes den bude oblačno až zataženo, na jihu zpočátku až polojasno a ojediněle mlhy. Odpoledne a večer od severu na většině území déšť, na severních horách v polohách nad 1 200 m i srážky sněhové. Nejvyšší teploty 9 až 13 °C, na severu a severovýchodě kolem 9 °C. Zpočátku mírný západní vítr 2 až 6 m/s bude během dne a večera postupně zesilovat na čerstvý 6 až 11 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), na severních horách 25 až 30 m/s (až 110 km/h).

Ve středu se předpokládá zataženo až oblačno s deštěm. Během dne v severovýchodní polovině území přechod k proměnlivé oblačnosti a místy přeháňky, nad 800 m sněhové. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na severovýchodě kolem 8 °C. Vítr bude k večeru slábnout.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo na většině území s občasným deštěm, na severovýchodě zpočátku polojasno. Od západu ustávání srážek a částečné ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na severovýchodě 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C.

V pátek bude oblačno až polojasno, ojediněle zataženo s nízkou oblačností nebo mlhy. Ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Nejnižší noční teploty 7 až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C, při nízké oblačnosti kolem 10 °C.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpovídá oblačno až zataženo, postupně místy s občasným deštěm nebo přeháňkami. Později na západě od vyšších poloh srážky sněhové. Nejnižší noční teploty zpočátku 8 až 4 °C, postupně 5 až 1 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 13 až 17 °C, postupně 9 až 14 °C, v Čechách 5 až 9 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video