Hasiči odstraňovali po středeční bouřce popadané stromy v obci Jarov na Plzeňsku.

Hasiči odstraňovali po středeční bouřce popadané stromy v obci Jarov na Plzeňsku. | foto: Jiří Forman, iDNES.cz

Po středeční bouři zůstává bez elektřiny jen několik domácností

  • 1
Energetici obnovili dodávku elektřiny do téměř všech domácností, které zůstávaly od minulé středy po ničivé bouři bez proudu. Včera večer zároveň zrušili v Pardubickém kraji kalamitní stav. Bez elektřiny zůstává jen část východočeské chatové osady Srní a neobydlená středočeská samota Čeňovice.

"Ve středních Čechách jsou na třech transformačních stanicích z vysokého na nízké napětí stále nasazeny náhradní zdroje," uvedla mluvčí ČEZ Ivana Vejvodová.

Bouře, přívalové deště a vítr, jež minulou středu zasáhly nejvýrazněji střední a východní Čechy, způsobily více škody než letošní vichřice Emma a loňský orkán Kyrill. Podle hrubých odhadů očekává ČEZ škody kolem 80 milionů korun.

Energetici zaznamenali pět poruch na vedení velmi vysokého napětí a 364 poruch na vedení vysokého napětí.

Rozsáhlé škody zavinily především zlomené a vyvrácené stromy či větve, které během silných středečních bouří poškodily elektrické vedení. Ve středu večer nešel proud 750 tisícům zákazníků.

V neděli bylo bez proudu už jen 55 zákazníků ČEZ.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video