Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Školské odbory chystají stávku. Termín a podmínky zveřejní v pondělí

Odborářům z řad učitelů došla trpělivost ohledně zvyšování platů učitelů a chtějí vyhlásit stávku. Vláda podle oborů neplní předvolební program a ani další sliby. Původně se mluvilo o patnáctiprocentním zvýšení, nyní o desetiprocentním s tím, že osm procent půjde do tarifů a dvě procenta na odměny.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

P20e12t70r 41B42á26š40a

5. 11. 2019 12:35

Myslíte, že je to vina jen učitelů? Škola má vzdělávat, vychovávat má rodina. Dnešní děti ovšem nastupují do škol nevychované, jsou líné myslet a jejich rodiče je v tom ještě podporují. Nezvládají nejen matematiku, ale ani rodný jazyk a laťka se snižuje vlivem různých okolností. Rodiče netáhnou s učiteli za jeden provaz, hloupost je normou za kterou se dnes nikdo nestydí naopak se jí chlubí, jedno inkluzní dítě či nevychovanec ve třídě snadno zruší jakoukoliv snahu učitele o výuku, o pocity a potřeby dětí se musí zajímat všichni, o pocity a potřeby učitelů se nezajímá nikdo, vzdělání jako takové ztrácí hodnotu když téměř neexistují přijímací zkoušky. Nějaký "chytrák" zařídil, že škola je dnes definována jako služba veřejnosti, což jen dále snížilo společenskou prestiž učitelského povolání. Každý rok na náklady státu vystudují na pedagogických fakultách tisíce lidí, z nichž většina ani učit nechce. A ti co to dělat chtějí mají dnes jedinou motivaci, peníze a i ta je dost mizerná a neřeší vše. A jestli si myslíte, že mizerná není, tak si to běžte zkusit - pokud na to máte vzdělání.

0 0
možnosti
Foto

Fandím učitelům.

0 0
možnosti
PO

On ten hlavní problém je v rozdělení peněz na tarify a na odměny.

Školy zřizují kraje a obce a MŠMT posílá peníze jim. Co je určené na tarify, to musí zřizovatel škole opravdu dát ... ale peníze na odměny přes zřizovatele mnohdy nedotečou, nebo ne kompletní. Proto učitelé chtějí kompletní navýšení dát do tarifů.

Výjimka je jen Praha a její městské části, které naopak k penězům od ministerstva přidávají ještě svoje, aby v pražských školách vůbec někdo zůstal.

0 0
možnosti

Prosím Vás, kde to takhle funguje?

U nás je zřizovatelem školy obec a peníze na platy posílá kraj přímo na účet školy. Není tedy žádná možnost, že by si obec z prostředků na platy něco nechala pro sebe.

Jediné peníze, které pro školu tečou přes obec jsou některé dotace (např na projekt šablony, na obědy pro děti nemajetných rodičů atd...). To je průtoková dotace, musí se logicky přeposlat celá.

Obec coby zřizovatel pak škole ještě poskytuje příspěvek na provozní výdaje - topení, elektřina, hygienické potřeby atd...

0 0
možnosti
PV

P30e44t17r 52V23o88č28k14a

1. 11. 2019 11:03

Diskuse pod článkem s touto tematikou představuje pokaždé smršť závisti a zkušeností brouků pytlíků. Bohužel se učitelům zacpe pusa sliby a, pokud se vzpírají, jsou stejně za fňukny s prázdninama. Kdo nezkusil, nemá potuchy, o jak dlouhodobě náročnou práci se jedná.

1 1
možnosti
VS

V případě stávky bych stáhl tu nabídku na zvýšení platu o 8 %....

Jo, vím, že je to utopie, že na to odvaha není, ale jednou za čas se mohu zasnít.....

2 0
možnosti
VI

Chtějí zvýšení platů.ale na žácích a studentech nevidím jejich práci.Chování dnešní mládeže ,hlavně vůči straším lidem je neskutečně sprosté.Třeba uvolnit místo v dopravním prostředku je něco dnes nesktečného.Když by za mého studia mně viděl profesor neuvolnit místo, tak na druhž den jsem to před celou třídou pěkně dostal.Vím, že výchova v rodině začíná, ale škola by měla v tom dále působit.Dnešní kantor to raději nevidí.Odučit a vypadnout.

0 2
možnosti
JJ

myslím, že mají krásné peníze na svůj "poloviční" úvazek, kdo z nás pracuje týdně 20 hodin? já mám třeba za jednu nedělní službu více hodin, než učitel za týden

8 3
možnosti
PM

Jsou učitelé kteří učí a jsou učitelé kteří neumí tak učí, na plošném zvýšení by vydělala ta druhá skupina.

7 1
možnosti
JK

A kde jste k tomu moudru přišel ? Pokud se zvýší zájem o profesi kantora, pak bude moci ředitel propustit ty, co neumí.

0 4
možnosti
EK

Pan premier jen prostě znova zhmotnil poučku, že slibem nezarmoutíš... Jenže kde nic není ani smrt nebere, takže "zdroje nejsou" a holt se bude ze slibů couvat. Teď se mu bouří učitelé a doktoři, za chvíli se přidají hasiči a další státem placení zaměstnanci... a to jsem zvědavá, jak si s tím ten náš geniální ekonom poradí.

A což teprve až "naše země přestane vzkvétat" ? To prostě zákonitě jednou musí nastat a je dost pravděpodobné, že se to stane ještě za jeho vlády. Ale je pravda, na to tu máme Kalouska, ten přeci vždycky může za všecko ... ;-)

A jen tak mmch... já bych ty dnešní zpovykaný fakany nechtěla učit ani za prezidentský plat a snad ani na tom prvním stupni ne..:-/

3 1
možnosti
JH

no jak? maláčové na vše kývne a společně si na to půjčí

1 1
možnosti
KJ

Samotne porovnavani platu je velmi nestastne, nebot je nerealne. Zadne porovnani nerespektuje charakter "vysledneho platu". Ma nekdo, kdo smenuje a pracuje i v noci a o vikendu realne vice, nez ten kdo si odpracuje "svych par hodin" a jde domu, pricemz si muze delat dlouhodobe plany co bude delat za pul roku o vikendu (s nizsi castkou ma vyplatni pasce)? Domaci pripravu si dela spousta profesi a jen zridka je to zohledneno primo v platu, je to brano spise jako charakter prace.

Vysoka skola je stale vnimana jako "garance" neceho lepsino. Ona je to spise potencialni konkurencni vyhoda - museli jste zvladnou i co vas nebavilo, museli jste obstat u zkousejiciho, ktery "nemel svuj den", atd. (ten diplom je o tom, ze jste zvladli i ty "stinne" stranky studia - nikoho asi neprekvapi, ze zvladnete co vas bavi a co vam jde ;-) ). Odkaz na "promarneny" cas behem studia je take ne zcela realny - je zcela bezne, ze pri studiu se da prividelat, takze "usly prijem" muze byt spise negativni obraz pro "stezovatele".

Co se praxe tyce, tak i behem studia se da nabrat nejaka prax, napr. komercni kurzy - pedagogiku vnimam vice jako praci s lidmi, motivaci ke vzdelavani, udrzeni spolecenskeho kreditu a respektu (prirozeny respekt je jedna vec, ale lehko se ztraci, pokud je napr. dvoji metr - pokud celkove chovani neodpovida pozadavkum "na publikum").

Pokud ma nejaky ucitel smlouvu na dobu urcitou, tezko si lze predstavit, ze by uvolnil sve misto "lepsimu", ktery by se citil motivovan vyssim platem a uvazoval by o navrat k "puvodni profesi". Vyhodit cloveka pokud neco vyslovene nepokazi je vicemene nerealne...

Je-li duvodem urovne podhodnoceni, znamena to, ze ucitele delaji svoji praci jen castene a v pripade pridani zacnou delat svoji praci lepe? Pokud se toto snazi odbory sdelit, tak lituji tu vetsinu ucitelu, kteri delaji svou praci nejlepe jak mohou bez ohledu na plat !!!

Kazdy ma pravo vyjadrit nazor. Otazne je jestli forma, obsah a nacasovani je... stastne a prospesne svemu cili...

3 0
možnosti
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Že necítíš prsty? Nevadí. Decimovaná Ukrajina drží ve službě nezpůsobilé muže

13. května 2024  20:49

Mnoho ukrajinských vojáků, kteří utrpěli v boji trvalé poškození zdraví, považují armádní lékaři za...

Polští vojáci ztratili odstřelovačskou pušku, pátrá po ní i kontrarozvědka

13. května 2024  20:48

Polští vojáci z jednotky územní obrany při víkendovém cvičení ztratili odstřelovačskou pušku, jakou...

Zmatky kolem přijímaček: část škol dala špatné pořadí, Cermat se snaží o opravu

13. května 2024  18:21,  aktualizováno  19:53

Některé střední školy daly státní organizaci Cermat špatné pořadí uchazečů o studium, sdělil v...

Půjde Severní Irsko svou cestou? Soud tam odmítl britský imigrační zákon

13. května 2024  19:52

Některé části britského imigračního zákona nelze v Severním Irsku uplatňovat. Rozhodl o tom vrchní...

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč