V den padesátého výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa uctil předseda ODS Petr Fiala se stranickými kolegy památku obětí sovětské okupace v Praze na Klárově u pomníčku Marie Charouskové, která zahynula v srpnu 1968 | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Je zarážející, že jsou stále lidé, kteří okupaci zlehčují, říká šéf ODS

  • 215
U pomníčku studentky Marie Charouskové, jedné z obětí sovětské okupace, v Praze na Klárově, si připomněli události 21. srpna 1968 a to, co po nich následovalo, opoziční občanští demokraté. Charouskovou zabili okupanti pět dnů po invazi vojsk Sovětského svazu a dalších zemí do Československa.

Poučením z minulosti musí být podle předsedy ODS Petra Fialy jasné ukotvení České republiky v NATO a Evropské unii.

„Je na místě poděkovat všem občanům, občanským sdružením ale například i médiím, která si jakoukoli formou připomenula 50. výročí vojenské okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v čele se Sovětským svazem. Je zarážející, že i padesát let po tomto tragickém aktu existují lidé, bez ohledu na to, zda zastávají nějakou politickou funkci, či nikoli, kteří okupaci zlehčují, omlouvají, nebo pouze mlčí,“ uvedl Fiala.

„Jen demokratické státy se svým právním řádem, veřejným rozhodováním a garantovanými svobodami jsou zárukou bezpečnosti a suverenity pro jiné demokratické státy. Pro Českou republiku z toho vyplývá jasný a prioritní národní zájem. Být součástí společenství demokratických států, podílet se na kolektivní bezpečnosti Severoatlantické aliance a spolupráci v rámci Evropské unie. Nic jiného není bezpečné, poctivé a vlastenecké,“ míní šéf ODS.

Politické špičky státu si smutné výročí přepadení Československa a následné okupace země připomněly také dopoledne u Českého rozhlasu, kde se pietní akt změnil na demonstraci proti předsedovi vlády a šéfovi ANO Andreji Babišovi, jehož tam lidé vypískali.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video