Tomáš Petříček

Tomáš Petříček | foto: Michal Růžička, MAFRA

Petříček opustil kandidátku ČSSD. Vítězí v ní kšeftování s hlasy, vadí mu

  • 103
Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček se rozhodl opustit pražskou kandidátku ČSSD a na podzim za ní nebude kandidovat. Doprovodil to ostrou kritikou vnitrostranických poměrů. Vadí mu, že v sociální demokracii vítězí kšeftování s hlasy a že se do klíčových funkcí v ČSSD se za podpory současného vedení strany tlačí lidé jako je Michal Hašek.

Ve straně Petříček, který v dubnu kandidoval proti Janu Hamáčkovi na post předsedy strany, zatím zůstává.

„Nemohu souhlasit s tím, že za podpory vedení strany nyní probíhá uvnitř ČSSD masivní kšeftování s hlasy a rozdělování trafik ve veřejné správě výměnou za loajalitu,“ uvedl Petříček.  Nemohl by s čistým svědomím hájit to, co nyní vedení strany připravuje a reálně činí.

„K demokracii patří nejen volba vedení i kandidátů do voleb, ale i respekt k tomu, že ve volbách uspěje někdo jiný. K demokratické straně by proto mělo patřit i to, že ti nezvolení táhnou za jeden provaz se zvolenými, protože mají společný cíl. Úspěch ČSSD, ne svůj,“ reagoval Hamáček.

Petříčka mají nahradit Maláčová a Stropnický

Původně měl Petříček vést pražskou kandidátku sociální demokracie, ale předsednictvo strany bude schvalovat změnu na kandidátce, kdy měla Petřička z pozice lídra vytlačit ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová, za ní má být dvojkou bývalý šéf Zelených Matěj Stropnický, který nyní radí Maláčové.

Hned poté, co porazil Petříčka v souboji o vedení strany, požádal Hamáček o jeho výměnu a když nabídku vzít křeslo v čele diplomacie odmítl Lubomír Zaorálek, prosadil šéf ČSSD na tento post Jakuba Kulhánka. Petříček prosazoval, aby sociální demokracie do budoucna už  nesázela na spolupráci s hnutím ANO, ale vytvořila předvolební koalici se Zelenými.

Vedení ČSSD zavírá oči před eskalujícími premiérovými kauzami, říká Petříček

„Jako kandidát na předsedu sociální demokracie jsem prezentoval vizi očištění sociální demokracie po kontroverzní spolupráci s hnutím ANO a trestně stíhaným premiérem. I přesto, že delegáti sjezdu nakonec rozhodli těsnou většinou jinak, se situace nadále vyvíjí a dává mi, myslím, za pravdu. Vedení ČSSD ale i nadále zavírá oči před eskalujícími premiérovými kauzami, ignoruje zjevný obří střet zájmů a zřejmě nehodlá do voleb učinit nic, co by alespoň částečně zmírnilo dopady těchto kauz na Českou republiku a její obyvatele. Za takových okolností nemohu aktuální politiku sociální demokracie hájit ani před sebou, ani před voliči,“ napsal na Twitteru Petříček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video